Nokian floppikännykän tarina esille

Tampereen museokeskus Vapriikin Galleriassa avautuu tulevana lauantaina 7.10 erikoisnäyttely Nokian mobiilipelikonsoli N-Gagesta. Tampereella kehitetty tuote oli kuitenkin liian erikoinen ja sen myynti floppasi pahasti.  Se kautta Suomeen kehittyi kuitenkin vahva mobiilipelien osaaminen. Näyttely jatkuu ensi vuoden tammikuun alkuun asti.

Vuonna 2003 Nokia oli maailman suurin puhelinvalmistaja. Voimainsa tunnossa yhtiö halusi siivun peruskännyköiden lisäksi pelibisneksestä ja lähti haastamaan japanilaisen Nintendoa omalla pelikonsolia ja puhelinta yhdistävällä laitteellaan.

Nokia panosti N-Gageen satoja miljoonia euroja, mutta ei se onnistunut valloittamaan pelaajia, vaan sai täystyrmäyksen. Flopissa kylvettiin kuitenkin myös seuraavan onnistumisen siemenet, sillä N-Gage rakensi pohjaa suomalaisten pelien myöhemmälle menestykselle.

Nokian mobiilipelien panostuksen myötä Suomeen syntyi vuosien varrella vahvaa mobiilipeliosaamistam joka auttoi Rovion esimerkiksi luomaan Angry Birdsin ja Supecellin Clash of Clansin kaltaisia hittipelejä pian sen jälkeen, kun N-Gage oli haudattu.

Lauantaina 7.10 Tampereen Variikissa avautuva Fantastinen floppi -näyttely tarkastelee N-Gagea niin pelintekijöiden, pelaajien kuin laitteen kehittäneiden insinöörien näkökulmasta. Esillä on lisäksi harvinaista ja ennen näkemätöntä aineistoa pelikonsolin kehityksestä, sen peleistä, markkinoinnista ja vastaanotosta.

Näyttely tarjoaa kävijöille nostalgisuuden lisäksi kurkistuksen suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan. N-Gage-episodi oli aikanaan ensimmäinen varoitus Nokian ongelmista. Menneitä ei kuitenkaan kannata hävetä tai peitellä, sillä harha-askeleet ovat erottamaton osa uuden kehittämistä. Virheistä otettu oppi voi toimia ponnistuslautana uudelle menestykselle ja innovaatioille.

Lisää:  Vapriikki (LINKKI).

Kuva Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto