Tästä lähtien vähemmän huijauspuheluita?

Tietoliikennevirasto Traficomin velvoite huijauspuheluiden estämisestä astuu voimaan. Uuden määräyksen myötä teleoperaattoreiden pitää estää myös muiden operaattoreiden matkapuhelinnumeroista tulevat huijausyritykset.

Maanantaina 2.10. käyttöönotettava huijauspuheluesto on kehitetty yhteistyössä viranomaisten ja operaattorien kanssa, ja sen tekninen ratkaisu nojaa Elisan kesällä 2021 kehittämään suojaukseen.

’’Alkuvuodesta 2021 aloimme tarkastella huijauspuheluiden osuutta Elisan verkossa. Näky oli alkuun lohduton: jopa yli 80 prosenttia ulkomailta tulleesta puheluliikenteestä oli suomalaista puhelinnumeroa kopioivia huijauspuheluita’’, Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä taustoittaa ongelmaa.

Koska huijauspuhelut olivat maailmanlaajuinen ongelma, on Suomessa kehitetty huijauspuheluiden estoratkaisu herätti laajaa kiinnostusta myös ulkomailla. Huhtikuussa 2023 Elisa, Traficom ja KRP kävivät esittelemässä ratkaisua Yhdysvalloissa maineikkaassa RSA-kyberturvakonferenssissa.

Uuden määräyksen mukaan Traficom velvoittaa kaikkia operaattoreita estämään huijauspuheluita, jolloin huijauspuheluiden estäminen tulee mahdolliseksi koko Suomen tasolla. Suomalaiset numerot ovat suojausten jälkeen entistä paremmin turvassa, eikä niitä kopioivia.  Elisan lisäksi teleoperaattoreista ainakin Telia kertoo skannaavansa numeroita estoa varten.

Englanninkielisellä termillä ”spoofing” tunnetuissa huijaussoitoissa huijari soittaa suomalaiselta näyttävästä numerosta, mutta puhelua ei todellisuudesta soiteta kyseisestä numerosta.

Huijaussoitot suomalaisten matkapuhelimiin ehtivät yleistyä vuosia.  Väärennettyä numeroa käyttämällä huijari voi esiintyä luotettavana tahona voidakseen urkkia vastaajan tietoja, esimerkiksi pankkitunnuksia, tai houkutellakseen luovuttamaan itselleen etäkäyttöyhteyden vastaajan tietokoneeseen (ns. tekninen tuki -huijaus). Ulkomaanliikenteenä saapuvista mobiilipuheluista ei ole ollut mahdollista tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.

Kiinteän verkon numeroiden käyttäminen ulkomailta estettiin jo kesällä 2022 Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksen perustella. Määräyksellä velvoitettiin operaattorit laajentamaan käytäntö mobiilinumeroihin lokakuussa 2023.

Lisää: Traficomin määräys 28  (LINKKI, pdf ladattavissa) ja 31.5.2023 tiedote RSA-kongressitiedote (Elisa, LINKKI)

Päivitetty