SIS23: Supertietokoneelle hamutaan lisää yrityskäyttäjiä

Kajaaniin sijoitetulle supertietokone Lumille halutaan uusia yrityskäyttäjiä vauhdittamaan yritysten tekoälyyn ja simulointiin liittyviä kehitysprojekteja. Konetta operoiva CSC – Tieteen tietotekniikan keskus markkinoi konetta 4.-5.10 Kajaanissa Supercomputing Innovation Summit -tapahtumassa.

Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa Kajaaniin yhteen lähes sata yritys- ja innovaatiopäättäjää. Tapahtuman tavoitteena on esitellä, miten suomalaiset yritykset voivat hyödyntää tutkimus- ja tuotekehitysprojekteissaan suurteholaskentaa sekä erityisesti uusimman Lumi-superkoneen mittavia laskentaresursseja. Supertietokoneen kapasiteetista on jopa 20 prosenttia varattu yritysten käyttöön.

’’Yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa on nähtävissä nyt sama muutos kuin tieteessä. Isoihin data-aineistoihin perustuvat analyysit ja simulaatiot sekä tekoälyn soveltaminen ovat keskeinen osa useiden yritysten tutkimus- ja tuotekehitysprosessia’’, sanoo LUMIn yrityskäytöstä vastaava johtaja Pekka Uusitalo CSC:ltä.

CSC:n Kajaanin datakeskuksessa sijaitseva yhteiseurooppalainen supertietokone Lumi on pääasiallisesti tarkoitettu tieteelliseen tutkimukseen ja sen tieteeseen varatut resurssit ovatkin käytännössä täydessä käytössä. Silti uudet kaupalliset yrityssovellukset soveltuvat superkoneelle.

Jo nyt erää yritykset ovat hyödyntäneet LUMIa esimerkiksi erittäin vaativissa simulointiprojekteissa. Esimerkiksi Turun yliopisto ja Euroopan suurimpiin tekoäly-yhtiöihin lukeutuvan Silo AI:n tytäryhtiö SiloGen kehittävät erittäin laajaa kielimallia, joka perustuu useisiin eurooppalaisiin kieliin.

Lumi-tietokoneen yrityskäyttö on mahdollista monella tasolla, esimerkiksi yritykset voivat tehdä sopimuksen suoraan CSC:n kanssa projekteista, mutta usein suurteholaskennan yritysprojektit toteutetaan korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten ja asiakasyrityksen yhteisinä tutkimushankkeina.

Kajaaniin sijoitettu Lumi-supertietokoneen huipputason laskentateho perustuu suurelta osin erikoisrakenteisiin AMD:n GPU-prosessoreihin. Kone on luokiteltu maailman kolmanneksi tehokkaimmaksi ja Euroopan koneista tehokkaimmaksi.  Sitä hyödynnnetään myös kvanttilaskennan kehittämisen aisaparina.

Lisää: Supercomputing Innovation Summit 2023, Kajaani (ohjelma, LINKKI).

Kuvituskuva: CSC