Suomeen halutaan Naton korkean teknologian keskuksia

Suomi hakee Nato-joukkojen innovaatiokiihdyttämöstä ja kahdesta testikeskuksesta, jota koordinoi VTT koordinoi. Mukana on useita muitakin osapuolia. Päätös Suomen esityksen hyväksymisestä tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä, aikaisintaan marraskuussa.

Puolustusministeriö on hyväksynyt VTT:n esityksen ja on toimittanut sen Naton Diana-aloitteen sihteeristölle heinäkuussa 2023. Valintaprosessissa oleva yhteistyöesitys on luottamuksellinen, joten puolustusministeriö ei vielä tässä vaiheessa voi kommentoida ehdotettujen elementtien tarkempaa sisältöä.

’’Tällä hankkeella pyrimme kasvattamaan Suomen roolia innovaatioiden, teknologian kehittämisen ja turvallisuuden eturintamassa’’, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen. Samalla haemme hänen mukaansa myös NATOn toimintojen sitomista Suomeen ja kotimaisen puolustusteollisuuden vauhdittamista.

Vuonna 2021 Madridin huippukokouksessa hyväksytyn Naton DIANA-aloitteen (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) tarkoituksena on ennakoida puolustus- ja turvallisuushaasteita sekä hakea innovaatioita kriittisten teknologioiden osalta akateemisen ja yrityssektorin puolelta.

Kuvituskuva: Bittium