Kauppa kiinnostui käytetyistä – Gigantti ja Power mukaan

Uusien laitteiden lisäksi kodinkonekauppiaat Gigantti ja Power ovat lähdössä kauppaamaan käytettyä elektroniikkaa Swappien ja muiden alan toimijoiden tavoin. Yrityksen kertoivat  panostavansa kunnostettujen laitteiden myyntiin myymälöiden lisäksi netin kautta.  14.10. on tulossa myös erityinen e-Waste-päivä kierrätyksen vauhdittamiseksi maailmanlaajuisesti.

Gigantti aloittaa lokakuussa kunnostettujen Applen iPhone-puhelimien myynnin myymälöissään ja nettikaupassaan. Myytävät puhelimet ovat tarkastettuja, puhdistettu tiedoiltaan ja kunnostettu merkin alkuperäisillä osilla. Takuu kuin uusilla puhelimilla.

Käytetyt iPhonet ovat laajempaa yrityksen tavoitetta laajentaa kiertotaloustuotteiden ja -palvelujen osuutta myynnistään kymmeneen prosenttiin vuoteen 2028 mennessä.  NewStart-tuotenimellä kulkevat tuotteet ovat iPhone-puhelimia, joita on mahdollista saada 14 eri mallissa.

iPhone-puhelimien lisäksi Gigantti suunnittelee laajentavansa kunnostettujen tuotteiden valikoimaansa Android-puhelinten, sekä PC- että tablettitietokoneiden suuntaan. Kodinelektroniikkaketjun tavoitteena on, että vuoteen 2028 mennessä 10 prosenttia sen myynnistä kertyisi käytetyistä tuotteista, sekä vaihto- ja korjauspalveluista.

Suomalaiset ovat käytetyn elektroniikan edelläkävijöitä käytettyjen puhelinten suhteen, jota on kasvattaneet erityisesti alan erikoisyritykset kuten Swappie  kunnostavat ja markkinoivat tuotteensa omien verkkosivujensa ja erikoismyymälöiden kautta. Silti paljon laitteita lojuu edelleen valalta niin kodeissa kuin yritystenkin varastoissa.

Myös Power on ryhtynyt ostamaan käytettyä elektroniikkaa takaisin. RePOWER-palvelussa Power lupaa hyvittää käyttökelpoisesta elektroniikasta asiakkaalleen kilpailukykyisen hinnan ja tarjoaa myös kierrätykseen päätyvästä elektroniikkajätteestä pienen palkkion.

Kännyköiden ja muun kodinelektroniikan lisäksi yritysten vanhoille tietokoneille on markkinoita. Aiemmin koneita myytiin henkilöstölle, mutta nyt koneiden tiedot saadaan poistettua varmemmin ja tehokkaammin.

Lokakuun 14. on myös kansainvälinen E-Waste Day, jolla halutaan nostaa kierrättämisen tärkeyttä. Samana viikonloppuna aikoo kodinkoneketju Power kertoo arpovansa  kaikkien laitteensa kierrättäneiden kesken elektroniikkajätteestä valmistetun aidon kultaharkon sekä tarjoavansa RePower-palvelun peruspalkkioiden lisäksi kierrättäjille myös ekstrahyvityksiä.

Lisää: Gigantin käytetyt (LINKKI), Powerin RePower -palvelu (LINKKI) ja kansainvälinen e-Waste-päivä 14.10.2023 (LINKKI) sekä aiemmat kunnostettuja kännyköitä (LINKKI) ja laajemminkin käytetyn elektroniikan myyntiä (LINKKI) käsitelleet aiemmat artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: Swappie (LINKKI).

Päivitetty