Tietoturvan takia vanhat reitittimet vaihtoon?

Suomalaiskodeissa ja mökeillä hurisee miljoonia reitittimiä, jotka eivät täytä enää uusimpia verkon turvallisuusvaateita tai niitä ei ole asennettu edes alkuaankaan oikein. Traficomin ja reititinmyyjien lisäksi Suojelupoliisi nosti eilen esiin päivittämättömien kotireitittimien muodostaman kansallisen tietoturvauhan.

Suojelupoliisi mukaan suojaamattomia reitittimiä voidaan esimerkiksi kaapata kyberhyökkäyksiin. Telian arvion mukaan miljoonista suomalaisten käytössä olevista reitittimistä merkittävä osa vaatisi toimenpiteitä uhan torjumiseksi. Myös muut ovat nostaneet esille reitittimien ongelmat.

”Yli viisi vuotta vanhat reitittimet muodostavat suurimman riskin, sillä niihin ei välttämättä ole enää saatavissa tietoturvapäivityksiä. Tällaisia reitittimiä löytyy suomalaiskodeista useita satoja tuhansia”, arvioi teleoperaattori Telian laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Markku Saranpää kertoo.

Saranpään mukaan suomalaisilla on käytössään yli kolme miljoonaa kiinteää ja langatonta reititintä. ”Digitaalinen turvallisuutemme rakentuu reitittimien lisäksi älylaitteista, verkon turvallisuudesta ja ihmisten huolellisuudesta niiden käytössä. Jokainen voi siis itse vaikuttaa paitsi oman digielämänsä turvallisuuteen, myös koko Suomen kansalliseen tietoturvaan’’, Saranpää sanoo.

Päivittämättömien reitittimien lisäksi Saranpää korostaa muiden nettilaitteiden päivitysten ja suojausten tarvetta ja uudemmat reitittimet päivittyvät automaattisesti.

”Turvallisuutta voi parantaa merkittävästi huolehtimalla reitittimen sekä muiden laitteiden käyttöjärjestelmien ja sovellusten päivityksistä aktiivisesti. Nämä päivitykset pitävät yleisesti sisällään parannuksia laitteen käyttöön sekä erittäin tärkeitä tietoturvapäivityksiä haavoittuvuuksia vastaan. Osa päivityksistä lähetetään laitteisiin automaattisesti’’, Telian Markku Saranpää sanoo.

Kuvituskuva: Shutterstock