Elisa ja Nokia testasivat pilvipohjaista 5G-AnyRAN-radioverkkoa

Elisan toteutti Nokian kanssa tänään ensimmäiset datayhteydet pilvipohjaisessa AnyRAN- 5G-tekniikkaan perustuvassa radioverkossa. Kun verkkopalvelu tuotetaan pilvessä, voidaan sen ominaisuuksia, kuten nopeutta ja viivettä, räätälöidä entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin vastaavaksi.

Uudet pilvipohjaiset mobiiliverkot tekevät tuloaan Suomeen seuraavien vuosien aikana. Samalla saadaan 5G-teknologian hyödyt täysimittaiseen käyttöön ja ne alkavat Elisan mukaan näkyä myös verkon käyttäjille.

Pilvikehitys on jo hyvässä vauhdissa. Nyt pilveistyminen laajenee myös radioverkon puolelle, jossa käytettiin Elisan (5G standalone verkkoa ja  Nokian kehittämää anyRAN-toteutusta ja tavallisia myynnissä olevia 5G-päätelaitteita.

Kokeiltu pilveistyminen on seuraava merkittävä kehitysaskel mobiiliverkoissa, ja sen uskotaan yleisimminkin ruokkivan myös uusien 5G-palveluiden kehitystä. Pilveistyminen vauhdittaa merkittävästi automaation hyödyntämistä verkkopalvelun tuotannossa, ja mahdollistaa tätä kautta entistä sujuvampia palveluita käyttäjille.

’’Nyt kun verkon ytimen pilveistyminen on jo käynnissä, on aika ottaa ensimmäiset askeleet radioverkon osalta. Pilvipohjainen 5G-radioverkko toimii monimuotoisena verkkopalvelualustana, jonka avulla palvelua voidaan joustavammin skaalata erilaisiin tarpeisiin’’, kertoo Elisan pilvipalveluiden johtaja Markus Kinnunen.

Nokia rakentaa radioverkkojen tulevaisuutta anyRAN-ratkaisunsa ja laajan kumppaniekosysteemin kanssa. AnyRAN-ratkaisu antaa operaattoreille valinnanvapauden siinä, mitä pilviohjelmistoa, laitteistoa sekä teknologiatoimittajaa he haluavat pilvipohjaisissa verkoissaan käyttää.

’’Tämä onnistunut kokeilu pitkäaikaisen kumppanimme Elisan kanssa todistaa Nokian anyRAN-ratkaisun sekä pilvipohjaisen arkkitehtuurin toimivuuden. Nokian lähestymistapa pilvipohjaisiin verkkoihin perustuu tehokkuuteen, innovointiin, avoimuuteen ja skaalattavuuteen, joiden avulla pilveistymiseen satsaavat organisaatiot voivat luoda kilpailuetua’’, kertoo Nokian radioverkkojen johtaja Mark Atkinson.

Kuvituskuva: Elisa