Älylukkoyrityksen tekijät vuoden kasvuyrittäjiksi

Oululaisen hybridityyppisen iloq-lukon kehittäjät Heikki Hiltunen ja Mika Pukari on valittu vuoden 2023 kasvuyrittäjiksi EY Entrepreneur Of The Year -kilpailussa. Vuoden perheyrittäjäksi nimettiin kaiutinvalmistaja Genelecin Martikaisen omistajaperhe.

Voiton myötä lukitusyritys iloqin Heikki Hiltunen ja Mika Pukari pääsevät kilpailemaan myös yrittäjyyden maailmanmestaruudesta EY World Entrepreneur Of The Year -kisassa, joka järjestetään kesäkuussa 2024.

Lukkoyritys iloq perustettiin yli kaksikymmentä vuotta sitten Oulussa. Yrityksen tuotteet korvaavat perinteiset, mekaaniset sekä sähkömekaaniset lukitusjärjestelmät patentoidulla hybriditeknologioilla, jossa ei tarvita kaapelointeja tai akkuja. Avain tuottaa tarvittavan energian mekaanisesta työntöliikkeestä.

Vuoden perheyrittäjäpalkinnon saivat kaiutinvalmistaja Genelecin omistajat Juho, Maria ja Mikko Martikainen. Iisalmelaisyrityksen ydinliiketoimintaa ovat olleet perustamisesta, vuodesta 1978 lähtien ammattikäyttöön tarkoitetut tarkkailukaiuttimet. Ja vuoden kasvuyrittäjäpalkinnon lisäksi EY nimesi myös vuoden startup-yrittäjän, jonka tittelin sai raisiolainen tekoälypohjaisia ilmanvaihtolaitteita kehittävän Airfi:n Izabella Lundberg.

Kasvuyrityspalkinnot jakoit tilintarkastus- ja asiantuntijayritys EY, joka haluaa palkintojen avulla tukea suomalaista yrittäjyyttä ja korostaa kasvuyrittäjien merkitystä hyvinvoinnin ja menestymisen rakentajana. Tämän vuoden 2023 kilpailuun osallistui 55 suomalaista kasvuyritystä.

Vuoden 2023 Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailusarjojen voittajat

  • EY Entrepreneur Of The Year: Heikki Hiltunen ja Mika Pukari, iLOQ Oy, Oulu
  • Vuoden Perheyrittäjä 2023: Juho, Maria ja Mikko Martikainen, Genelec Oy, Iisalmi
  • Vuoden Start-up-yrittäjä 2023: Izabella Lundberg, Airfi Oy Ab, Raisio
  • Vuoden Finland Brand Award 2023 -palkinto: Janne Honkanen, Luxury Action Oy, Rovaniemi
  • EY Tech -palkinto 2023: Panu Pasanen, One Click LCA Oy, Helsinki
  • Kunniamaininta 2023: Jaana ja Esko Hjelt, Lapuan Kankurit Oy, Lapua.