Elisa toi kuluttajille 5G SA -yhteydet

Ensimmäiset kuluttajat ovat päässeet jo käyttämään Elisan 5G-standalone-verkkoyhteyksiä Helsingissä ja Vantaalla. Uusi 5G-yhteys mahdollistaa muun muassa verkon viipaloinnin, jolla varmistetaan kodin nettiyhteydelle tietty tiedonsiirtokapasiteetti.

Uuden 5G-yhteyden hyödyt käyttäjälle muodostuvat Elisan mukaan yhteyden vakaudesta ja tasalaatuisuudesta sekä jopa 50 prosenttia pienemmästä viiveestä.  Tasalaatuisuuden ansiosta viipaloinnilla toteutettu kodin nettiyhteys on kiinteän yhteyden kaltainen.

Elisa on luvannut tuoda ensimmäiset palvelut laajemmin saataville vielä talven aikana. Varsinkin kun operaattorin mukaan datan käyttö kasvaa kodeissa, kun arki digitalisoituu. Kuluttajien vaatimustaso yhteyksille kasvaa. Esimerkiksi etätöiden yleistyminen ja verkkopelaamisen suosion kasvu ovat lisänneet suomalaisten tarvetta saada kotiin ja kännyköihin nopeammat yhteydet.

Elisan pääkaupungin 5G-pilottiin osallistuneet esimerkiksi odottivat eniten yhteyden parantumista ruuhkatunteina. Elisan mukaan kuluttajat kommentoivat esimerkiksi uuden yhteyden nopeuden pysyneen paremmalla tasolla koko ajan. Nykyinen Elisan 5G-perusverkko kattaa yli 90 prosenttia suomalaisista, mutta alueellinen jakauma on vielä vajaa. Elisa ja muutkin teleoperaattorin rakentavatkin koko ajan 5G-verkkoaan entistä kattavammaksi.

Elisan aikoo tuoda ensimmäiset itsenäisen 5G-verkon palvelut ja laitteet laajemmin saataville talven aikana. Ennen kuluttajia Elisa on toteuttanut itsenäisen 5G -verkon ratkaisuja jo teollisuudessa ja tapahtumatuotannossa. Esimerkiksi syksyllä Elisa välitti Helsingin juhlaviikoilla konsertit reaaliajassa 5G-verkon kautta puistoihin yleisön kuunneltaviksi. Lisäksi kesällä Elisa kokeili  5G-yhteyksien hyödyntämistä automaattikoneissa Hamina-Kotkan satamassa.

Kuvituskuva: Elisa