Käyttäjäänsä neuvova älylaite voitti sammutin-kilpailun

Kotitalouksien sammuttimia määräävät säädökset ovat muuttumassa, joten alalla tarvitaan myös uusia ideoita. Sellaisen esitteli alan järjestön kilpailussa Savonia ammattikorkeakoulussa opiskeleva Sami Romppainen, joka yhdisti perinteiseen palosammuttimeen uusia älyominaisuuksia.

Käsisammutin on edelleen tehokas väline tulipalossa, mutta aika rujon näköinen ilmestys ainakin kotioloissa. Niiden ulkonäköä ja väriä on kuitenkin tähän asti säädelty voimakkaasti, mutta uudessa säädösehdotuksessa sammutin voisi olla muunkin värinen. Muutoksella halutaan madaltaa sammuttimen hankintakynnystä koteihin.

Paloturvallisuusalan järjestö julkisti jo syksyllä paloturvallisuusviikoksi kisan, jossa haastettiin teollisen muotoilun opiskelijoita suunnittelemaan sammuttimia, jotka ovat moderneja ja sopivat kotien sisustukseenkin. Kilpailuun tuli kaikkiaan 28 sammutinehdotusta, joista valitsijoiden mielestä parhaimmaksi osoittautui Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevan Sami Romppaisen työ Salus (kuvassa oikealla).

Romppaisen suunnittelemansa sammutin oli raadin mukaan alalla innovatiivinen ja sopi myös nykyaikaiseen kotiin. Laite yhdisti samaan pakettiin myös häkä- ja palovaroittimen ja lisäksi laite osaa myös ohjeistaa käyttäjää. Uutta on myös mahdollisuus vaihtaa sammuttimen värimaailmaa tekee siitä erilaisiin sisutuksiin sopivan. Suunta on selkeästi kohti sisustusesinettä.

Toiseksi kilpailussa tuli Metropolia ammattikorkeakoulun Pinja Hietalan työ Kuosi, ja kolmanneksi sijoittui Saimi Hyytiäinen Savonia ammattikorkeakoulusta työllään Pluvia.