Ericsson vei Nokian O-RAN-tilaukset – vaikutuksia liikevaihtoon

Pohjoismaisten tietoliikennejättien kisa jatkuu kovana. Uusimpana on Ericssonin saama kauppa AT&T:n kanssa, joka heiluttelee Nokian matkapuhelinryhmän liiketoimintaa. Yhtiö kommentoi myös poikkeuksellisesti kaupan taustoja ja vaikutuksia liikevaihtoon. Muutoksista huolimatta Nokia aikoo jatkaa toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan edelleen panostuksia verkkojen tutkimukseen ja kehitykseen.

Yhtiön kommentissa Nokia kertoi amerikkalaisen AT&T tekevät edelleen yrityksen kanssa laaja-alaista yhteistyötä, ja Nokian toimittavan AT&T:lle edelleen tietoliikennetuotteita ja palveluita langattomiin, kiinteisiin ja muihin verkkoteknologioihin. Nokialla on kumppanuudet myös muiden Pohjois-Amerikan suurten operaattoreiden kanssa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Silti Nokia kärsi merkittävän tappion, kun amerikkalaisyhtiö aloittaa viisivuotinen O-RAN-yhteistyön ruotsalaisen kilpailijansa Ericssonin kanssa. AT&T on vahvistanut Nokialle, että radioverkkoihin liittyvän päätöksen taustalla olivat AT&T:n sisäiset syyt. Oli taustalla myös, että Ericsson halusi tilaukset hinnalla millä hyvänsä? Ericsson kertoi tiedotteessaan viiden vuoden Open RAN -sopimuksen hinnaksi noin 14 miljardia dollaria.

Kaupan menetyksen takia Nokia ennakoi jopa, että matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto AT&T:n osalta laskee seuraavan 2–3 vuoden aikana. Osuus on ollut 5-8 prosenttia Nokian matkapuhelinryhmän liikevaihdosta. Nokia kertoi tiedotteessaan jatkavansa AT&T:lle edelleen muun muassa mikroaaltosiirtoverkkotuotteiden ja femto-ratkaisujen osalta.

Nokia on aiemmin kertonut jo yhtiötä koskevista toimenpiteistä, joiden avulla se leikkaa kulurakennettaan. Se ennakoi toimenpiteiden osin tasoittavan AT&T:n päätöksen vaikutuksia. Siksi Nokia arvioi, että sen matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä pysyy kannattavana seuraavien vuosien aikana, mutta ryhmän kaksinumeroiseen liikevoittomarginaaliin yltäminen viivästyy enintään kahdella vuodella.

Kauppojen menetys kirvelee syvältä Nokiaa, joka on sitoutunut myös uusimman O-RAN-verkkotekniikoiden kehittämiseen ja tarjoaa yhtiön mukaan toimialan suorituskykyisimmät verkot. Siitä esimerkiksi Nokia nostaa japanilainen teleoperaattori NTT DOCOMO:n, joka valitsi Nokian kumppanikseen uuden O-RAN 5G -verkon käyttöönottamiseksi.

Vaikka Nokia on ryhtynyt toimenpiteisiin kulurakenteensa alentamiseksi, se turvaa tarvittavat resurssit tutkimukseen ja tuotekehitykseen myös jatkossa. “Me tulemme jatkossakin investoimaan vahvasti T&K-työhön ja kehittämään markkinoiden parhaita tuotteita asiakkaillemme’’, kommentoi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark yhtiön taustoja.

Nokia järjestää sijoittaja- ja analyytikkotilaisuuden 12.12.2023 Nokian pääkonttorilla Espoossa. Tilaisuudessa Nokia kertoo tarkemmin strategiastaan ja antaa päivityksen Matkapuhelinverkot- ja Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien suunnitelmista. Tilaisuutta voi seurata myös webcastin välityksellä.

Lisää: AT&T:n tiedote 4.12.2023 (LINKKI). Ericssonin 4.12.2023 (LINKKI) ja Nokian 5.12.2023 tiedote (LINKKI).

Kuvituskuvat: Nokia