Ja taas uusi datakeskus Suomeen

Datakeskuksia rakentuu Suomessa kiihtyvää tahtia. Uusin on islantilaisen atNorthin megaluokan datakeskuksen rakentamisprojekti Kouvolaan. Tuleva datakeskus on osa yrityksen kasvustrategiaa Pohjoismaissa. Kouvola tulee olemaan yrityksen kymmenes datakeskus Pohjoismaissa ja neljäs Suomessa. Suomessa yritys osti vasta kaksi valmista datakeskusta.

Vuoden 2025 loppupuolella valmistuvan datakeskuksen ensimmäinen vaihe on kapasiteetiltaan 60 megawattia ja sen tuottama hukkalämpö tulee tarjoamaan Kouvolan kaupunkilaisille lämmitystä sekä kuumaa vettä.

Ja kun atNorthin koko FIN04 on täysin valmis, datakakeskuskompleksin koko kapasiteetti voi laajentua jopa useisiin satoihin megawatteihin. Tulossa oleva megaluokan datakeskus palvelee sekä konesaliasiakkaita että räätälöityjä projektiratkaisuja.

“Keskustelemme useiden tekoäly-yritysten, pilvijättien sekä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Ne tarvitsevat suorituskykyistä laskentaa ja ovat kiinnostuneita siirtymään Pohjoismaihin pienentääkseen IT-työkuormiensa hiilidioksidipäästöjä’’, kommentoi atNorthin toimitusjohtaja Eyjólfur Magnus Kristinsson (kuvassa).

Kouvolassa atNorth tekee yhteistyötä Kouvolan kaupungin ja energiakumppani KSS Energian kanssa. Uusi FIN04-keskus suunnitellaan lämmön talteenottoa silmällä pitäen, jolloin datakeskuksessa syntyvä ylimääräinen lämpö on mahdollista tarjota KSS:n voimalaitokseen ja uudelleen hyödynnettäväksi kaupunkilaisten tarpeisiin.

Reykjavisissa pääkonttoriaan pitävä atNorth on 2009 perustettu tietokonekonesali-, suurteholaskenta- ja tekoälypalveluiden tarjoaja.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiemmat datakeskuksia käsitelleet artikkelit (LINKKI).

Havainnekuva: atNorth Kouvola.