Nokian Lundmark 6G Waves-lehdessä

Oulun yliopiston 6G Waves-lehdessä pohditaan, mihin suuntaan alan teknologiaa pitäisi kehittää ja mitä kaikkea se mahdollistaa. Lehden keskiaukeaman jutussa Nokian toimitusjohtaja  Pekka Lundmark  kommentoi 6G:hen liittyviä kysymyksiä yhdessä 6G-tutkimusprofessori Matti Latva-Ahon kanssa.

Uudessa 6G Wages -lehden numerossa käsitellään tulevaa 6G-viestintätekniikkaa niin turvallisuuden, terveyden kuin energia-alankin näkökulmista. ”Vaikka 6G-tutkimuksen matka on täynnä haasteita, alamme jo nähdä lupaavan suunnan, millaisiin tarpeisiin teknologian pitää pystyä vastaamaan”, arvioi 6G-tutkimuksen johtaja, professori Matti Latva-aho pohtii lehden esipuheessa.

Latva-Ahon mukaan perustutkimus etenee ja mahdollistaa sovellusten kehittämisen. Lisäksi hän uskoo, että 2030-luvun yhteiskunnissa lähes välitön langaton yhteys on paljon laajemmalle osalle maailmaa mahdollinen, tulevaisuutemme on erittäin datavetoinen.

Myös Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi lehdessä 6G:hen liittyviä kysymyksiä.   Ja vaikka joidenkin mielestä kuluttajien innostus 5G:tä kohtaan puuttuu, Lundmark huomauttaa, että sen käyttöönotto on vielä alkuvaiheessa ja mobiiliverkkojen lisäksi myös kiinteitä verkkoja tarvitaan jatkossakin.

Uusimmassa vuoden toisessa numerossa esitellään tutkimuksen lisäksi ihmisiä Oulun Flagship-ohjelma takaa. Lisäksi lehdessä kerrotaan ensi vuoden huhtikuussa Levillä 9.-11.4.2024 järjestettävästä kolmipäiväisestä 6G Symposium & 6G Flagship day- tapahtumasta.

Leville odotetaan järjestäjien mukaan useampi sata tutkijaa kokoontuu pohtimaan esimerkiksi mihin suuntaan 6G-teknologiaa kehitetään ja tullaan aikanaan soveltamaan. Ensimmäinen vastaava 6G-tapahtuma järjestettiin jo vuonna 2019, kun Suomen akatemian rahoittama 6G Flashship-ohjelma oli  juuri päässyt vauhtiin.

6G Waves-lehdillä on ollut jo aiemmin lähes 400 000 lukijaa ympäri maailman. Lehti on englanninkielinen ja ilmestynyt jo vuodesta 2020 alkaen, pääsääntöisesti kaksi numeroa vuodessa.

Lisää: 6G Waves 2/2023-numero ja aiemmat vuosilta 2020-2023 (LINKKI) sekä tietoa tulevasta Levin 6G Symposium & 6G Flagship day tapahtumasta, 9.-11.4.2024 (LINKKI).