Suomalaisesta 6G-kehittäjästä IEEE Fellow

Oulun yliopiston professori Matti Latva-aho on saanut langattomien tekniikoiden kehittämisestä kansainvälisesti merkittävän IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilölle, jolla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.

IEEE myöntää arvostetun Fellow-nimityksen alle 0,1 prosentille äänioikeutetuista jäsenistään vuosittain tiukan arvioinnin kautta, joten arvonimi on siis todella ansaittu pitkäjänteisen tutkimuksen saavutuksilla.

Professori Matti Latva-aho,6G Flagship -ohjelman johtaja, Oulun yliopisto.

Oulun yliopistossa toimiva Matti Latva-aho on ollut koko uransa ajan langattoman viestinnän tutkimuksen ytimessä. -luvun alussa aloittanut Latva-aho eteni viestintätekniikan professoriksi vuonna 2000 ja alan huippututkimuksen Center for Wireless Communications -keskuksen (CWC) johtajana hän vuosina 1998–2006.

Vuodesta 2017 vuoteen 2021 asti hän toimi akatemiaprofessorina. Vuodesta 2018 lähtien hän on ollut kansainvälisesti merkittävän 6G-tutkimuksen kokonaisuuden 6G Flagshipin johtaja ja alan tutkimuksen kirittäjä. Hänen  653 tutkimusjulkaisua ovat keränneet 12 819 viittausta. Hänen tutkimuksiaan on luettu ja siteerattu tarkkaan. Lisäksi hän on ohjannut 31 väitöskirjatutkimusta vuosina 2003–2019.

Arvonimen jakanut IEEE on sähkö- ja uuden teknologiakehittäjien yhdistys, jolla on yli 400 000 jäsentä 160 maassa. Se julkaisee noin 30 prosenttia maailman sähkö- ja elektroniikkatekniikan ja tietotekniikan kirjallisuudesta ja on kehittänyt yli 1300 teollisuusstandardia sekä on mukana vuosittain noin 1700 konferenssin järjestämisessä.

Matti Latva-aho on Oulun yliopiston tutkijoista seitsemäs tämän nimityksen saanut. Viime vuosina nimityksen ovat saaneet Oulun yliopiston professorit Markku Juntti (2020), Mehdi Bennis(2021) ja Guoying Zhao (2022).

IEEE Fellow -nimitykset aiemmin on saanut Suomessa kaikkiaan runsaat kaksikymmentä alueidensa osaajaa, esimerkiksi vuonna 1989 Nokian teknologiajohtajana toiminut signaalinkäsittelyn osaaja Yrjö Neuvo. Tämän vuoden palkituissa ei ollut professori Latva-ahon lisäksi muita suomalaisia.

Lisää: Vuoden 2024 IEEE Fellow -arvonnimen saaneet (LINKKI) ja professori Latva-Ahoa käsitelleet aiemmat uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä listaus aiemmista Suomen IEEE Fellow -palkituista (LINKKI).

Kuva: Oulun yliopisto/Teija Soini.

Päivitetty