Lihava tekijänoikeusriita verkon tekoälyratkaisuista

Uusista ChatGPT-tyyppisistä tekoälysovelluksista on syntymässä useita tekijänoikeusriitoja Yhdysvaltain lisäksi aivan varmasti myös  Euroopassa. Patenttiyritys Kolsterin  IP-juristi Jussi Ilvonen arvelee, että uuteen tekoälyyn liittyviä tekijänoikeusriitoja ratkotaan ympäri maailmaa vielä pitkään.

Tekijänoikeusriidat ovat seurausta siitä, että moni uusi ChatGPS-tyyppinen tekoälyratkaisu on pohjustettu verkossa olevien teksti- ja kuvamateriaaleilla. Esimerkiksi amerikkalainen The New York Times (NYT) on haastanut niin OpenAI:n kuin Microsoftin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista.

Amerikkalaislehden mukaan yhtiöt ovat kopioineet ja käyttäneet ilman lupaa lehden tekijänoikeudella suojattuja sisältöjä ja hyödyntäneet niitä tekoälymalliensa kouluttamisessa.   Ja muitakin vastaavalaisia tekoälyyn ja tekijänoikeuksiin liittyviä riitoja on käynnissä.

Muun muassa Britanniassa kuvapankkipalvelu Getty Images syyttää kanteissaan Stability AI:ta tekijänoikeudella suojatun aineiston käyttämisestä Stable Diffusion -tekoälysovelluksen koulutusdatana ilman lupaa.

”NYT:n tapaus on odotettua kuplintaa ja seurausta siitä, ettei tekoälyn käyttöä ole Yhdysvalloissa tai muuallakaan vielä juurikaan säädelty eikä aiheeseen liittyvää oikeuskäytäntöä ole syntynyt”, sanoo suomalainen immateriaalioikeuksiin erikoistuneen Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen.

Oikeusriitoja on varmaan luvassa myös EU:ssa vaikka vielä Britannian lisäksi ei ole toistaiseksi vireillä vastaavia tekoälyyn ja tekijänoikeuksiin liittyviä kanteita. Oikeusriidoilta tuskin vältytään tulevaisuudessa Euroopassakaan vaikka EU:n tuleva AI Act-säädös pyrkii rajaamaan tekoälyn täysin vapaata käyttöä. Asetuksen lopullista sisältöä ei ole vielä julkistettu eikä ole tietoa otetaanko siinä edes kantaa tekoälyn tekijänoikeuskysymyksiin.

Kuvituskuva: Shutterstock