Nopeat Wifi7-radiomoduulit IoT-ratkaisuihin

Langattomien uusin Wifi-versio seitsemän tulee reitittimien lisäksi myös älykkäisiin IoT-ratkaisuihin. Kiinalaisvalmistaja Quectel esitteli jo ensimmäisen Wifi7-radiomoduulinsa Las Vegasin CES24-messuilla. Standardi tullee vuoden lopulla, mutta tarjolla on jo sertifiointi myyntipakkausten logoineen. Myös ensimmäiset piirit ja testausjärjestelmät on esitelty.

Yritysten ja kotien lähiverkkoihin uudet Wifi 7 -mukaiset esimmäiset laitteet on esitelty ja tekniikka tulee myös pienikokoisiin laitteiden IoT-moduuleihin. Tiedossaon että Quectelin lisäksi myös muut moduulivalmistajat valmistelevat omia tuotteitaan.

Uusi Wifi 7 eli viralliselta nimeltään IEEE 802.11be lupaa moninkertaistaa tiedonsiirtonopeudet nykyiseen kuutosversioon verrattuna ja tarjoamaan entistä reaaliaikaisempaa ja luotettavampaa tiedonsiirtoa.

Uuden Wifi 7:n teoreettinen tiedonsiirtonopeuden maksimi on 46 Gbit/s, mutta todellinen suorituskyky jää yleensä paljon pienemmäksi. Multi-Link Operation (MLO), antaa kuitenkin reitittimille mahdollisuuden käyttää useita langattomia taajuuksia ja kanavia samanaikaisesti, kun ne muodostavat yhteyden Wi-Fi 7 -asiakkaaseen.

Las Vegasissa esitellyt Quectelin uudet moduulit FGE576Q ja FGE573Q edustavat harppausta Wi-Fi-tekniikassa, sillä ne tarjoavat Wifi 7 -standardin tehoa nopeampien nopeuksien, kapasiteetin ja tehokkuuden parantamiseksi.

Anritsun Wifi7-standardia tukeva testeri (LINKKI).

Quectelin FGE576Q tarjoaa jopa 3,6 Gbps:n tiedonsiirtonopeuden kahdella taajuusalueella samanaikaisesti. FGE573Q tukee erittäin alhaisen viiveen tiedonsiirtoa jopa 2,9 Gbps:n nopeudella.

Uusien moduulien MLO:n avulla voidaan hyödyntää nopeampia tiedonsiirtonopeuksia sekä vähentää merkittävästi viivettä ja parantaa verkon luotettavuutta. Tuettuja taajuusalueyhdistelmiä ovat 2,4 GHz + 5 GHz ja 2,4 GHz + 6 GHz. Tarjolla on myös omat antenniratkaisut.

Moduulit tukevat myös Bluetooth LE-ääntä ja Bluetooth Low Energy (BLE), joissa on kahden Mbps:n maksimidatanopeus ja BLE Long Range -ominaisuudet. Moduulit sisältävät joukon tietoturvaominaisuuksia ja tukevat WPA3-salausta.

Uusi WiFi 7-standardi tarjoaa nopean WLAN-toiminnallisuuden sisä- ja ulkotiloissa nopeuksilla 2,4, 5 ja 6 GHz:n taajuuskaistoilla.  Tosin standardointi on vielä kesken, mutta odotetaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Tarjolla on jo valmiina Wifi Alliancen sertifiointi myyntipakettien logoja myöten.

Myös ensimmäiset testausjärjestelmät Wifi7:sta varten on tarjolla muun muassa Anritsulta ja Rohde & Schwarzilta. Markkinoille on tuotu myös esiversioina Wifi7-laitteita, jotka toivottavasti voitanee päivittää lopulliseen standardiin myöhemmin. Yksi uusista Wifi 7 -tukevista laitteista on Samsungin Galaxy S24 Ultra -älykännykkä.

Lisää: Quectel (LINKKI), tuotetiedot FGE576Q (LINKKI) ja FGE573Q (LINKKI). Emea-alueen komponenttijakelijat (LINKKI) sekä Wifi 7 -wikipedia (LINKKI), Rohde & Schwarzin Wifi-tekniikkajuliste (LINKKI),  Wifi Alliance (LINKKI), sertifiointi (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n Wifi7-standardia aiemmin käsitelleet artikkelit (LINKKI).