Nokian liikevaihto tippui verkkojen lisäksi patenttirahojen viivästyessä

Nokian viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto laski peräti 23 prosenttia edellisvuodesta teleoperaattoreiden jarruttaessa investointeja.  Koko vuoden liikevaihto laski 11 prosenttia 22,3 miljardiin euroon. Nokian osalta viivästyneet patenttitulot vetivät myös tulosta alaspäin. Nyt yhtiö on saanut sovittua patenteista Oppon lisäksi Applen, Honorin ja Samsungin kanssa. Myös tilauskanta on yhtiön mukaan vahvistumassa.

Viimeisellä vuosineljänneksellä Nokian kuten muidenkin telelaitevalmistajien toimintaympäristö oli vähintäänkin haastavana. Toimitusjohtaja Pekka Lundsmarkin mukaan asiakkaat jarruttivat investointejaan ja samanaikaisesti pienensivät varastojaan.

Viime neljänneksen tulos kertoo kuitenkin menneestä. Nokialla matkapuhelinverkot- ja pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien kohentunut kannattavuus ei riittänyt korvaamaan patenttikaupoista huolehtivan Teknologia-liiketoimintaryhmän tulosta. Se oli tulostiedotteen mukaan toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan kohtuullinen, kun otetaan huomioon toimintaympäristön haasteet sekä vuoden lopussa edelleen käynnissä olleet patenttilisenssineuvottelut, joiden seurauksena tämän erittäin kannattavan liiketoiminnan osuus tuloksesta oli pienempi.

Teknologiaryhmän tulevaisuus on jo parantumassa. Yritys kertoi äsken saaneensa sovittua kiinalaisen Oppon kanssa erityisesti 5G-patenttiensa käytöstä, joka tuonee lisää Teknologia-ryhmän tulokseen. Myös Applen, Honorin ja Samsungin kanssa solmitut sopimukset tuovat lisää kassaan kuluvan vuoden lisäksi myös tulevina vuosina.

”Olen tyytyväinen, että olemme nyt saaneet solmittua monivuotisen sopimuksen myös Oppon kanssa ja lisäksi olemme loppusuoralla toisissa sopimusneuvotteluissa Kiinassa. Näiden sopimusten jälkeen olemme saaneet älypuhelinlisenssien uusimissyklin pääosin päätökseen, ja vain yhden merkittävän, hiljattain päättyneen lisenssin uusimisneuvottelut ovat enää kesken’’, Lundmark viesti.

Lundmarkin mukaansa uudet sopimukset tuovat Teknologia-ryhmälle taloudellista vakautta pitkäksi ajaksi, ja se voi keskittyä liikevaihdon kasvattamiseen uusilla kasvualueilla, joihin kuuluvat autoteollisuus, kuluttajaelektroniikka, esineiden internet ja multimedia.  Lundmark uskoo, että liikevaihdon kasvaessa näillä alueilla pystymme keskipitkällä aikavälillä palaamaan 1,4–1,5 miljardin euron liikevaihtoon vuositasolla tässä liiketoimintaryhmässä.

Silti vuoden lopulla uutisoitu AT&T:n jättikaupan meneminen Ericssonille maalaa tulevaisuutta . Onneksi yhtiön muu tilauskertymä parani tiedotteen mukaan huomattavasti viimeisellä neljänneksellä erityisesti Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä.

Yhtiö arvioi myös, että kuluvan vuoden vertailukelpoinen liikevoitto olisi 2,3–2,9 miljardia euroa.  Nokia pitää jo tilauskertymän vahvistumista kuitenkin varhaisena merkkinä kysynnän elpymisestä. Yritys odottaa sedelleen, että viime vuoden tyyliset toimintaympäristön haasteet jatkuvat myös alkaneen vuoden ensimmäisellä puoliskolla, erityisesti ensimmäisellä neljänneksellä.

Lisää: Nokian vuoden 2023/4 ja 2023/1-12 -pörssitiedote (LINKKI), tulosraportit sekä uusimmat esityskalvot ja -video (LINKKI). Kaikki aiemmat Nokiaa käsitelleet uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia

Korjattu liikevaihtolukema 22,3 miljardiksi, joka on valuuttakorjaamaton luku.