Mobiilitukiasemien akustot sähköverkon avuksi

Mobiiliverkkoja rakentava ja ylläpitävä DNA Tower ottaa käyttöön tukiasemien akustoissa Elisan kehittämän hajautetun sähkönvarastointiratkaisun. Ratkaisu vahvistaa mobiiliverkon kestävyyttä ja tukee myös laajemmin sähköverkon toimintaa, jossa korostuvat tulevaisuudessa entistä enemmän tuulivoiman lisäksi muut vihertävät energiaratkaisut.

Elisan DES-ratkaisussa ylimääräistä energiaa varastoidaan mobiiliverkon vara-akkuihin ja tarjota joustavuutta koko energiaverkkoon ja vähentää hiilidioksidipäästöjä, mikä edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa. Lisäksi kun laitetilojen varmistukseen käytettävät akustot muutetaan virtuaaliseksi voimalaitokseksi, tekoälyllä toimiva DES-järjestelmä mahdollistaa ns. kuormansiirron.

”DES:n käyttöönotolla verkoissamme voimme varmistaa, että hyödynnämme vihreää energiaa mahdollisimman hyvin. Samalla kasvatamme verkkomme häiriönsietokykyä”, sanoo DNA Tower Finlandin toimitusjohtaja Antti Koskinen.

Elisan DES-ratkaisulla voidaan optimoida myös omaa sähkönhankintaa ja kehittää uusia tulovirtoja osallistumalla sähköverkkojen energiareservimarkkinoille.  Käytännössä tämä tarkoittaa, että sähköä ostetaan verkosta alhaisilla hinnoilla ja varastoidaan kulutettavaksi silloin, kun hinnat ovat korkeammat.  Varastoitua sähköä voidaan jaella koko verkossa tai myydä ylimääräinen energia tasapainottamaan paikallisten sähköverkkojen tarpeita.

’’Olemme osoittaneet ratkaisun toimivuuden verkoissamme Suomessa ja Virossa. Odotamme innolla myös muiden alan toimijoiden ottavan ratkaisun käyttöön’’, sanoo Henri Korpi, Elisan kansainvälisten digitaalisten palveluiden johtaja.

Elisan DES-tekniikan käyttöönottava DNA Tower on osa Suomessa myös DNA-operaattorin omistavaa Telenoria.   DNA Tower omistaa, vuokraa ja hallinnoi tietoliikenneverkkojen tiloja ja osia, kuten antenni- ja laitetiloja mastoista ja kiinteistöistä sekä asiakkaille tarkoitettuja laitetiloja datakeskuksista.

Kuvituskuva: DNA