MWC24: Suomi solmi Barcelonassa 6G-yhteistyösopimuksen

Suomi on sopinut Yhdysvaltojen vetämässä hankkeessa yhdessä muiden kumppanimaiden kanssa 6G-kehitystä ohjaavista periaatteista. Lausuma julkaistiin Barcelonassa meneillään olevilla Mobile World Congress -messuilla. Suomi näkyy tapahtumassa Nokian suuren osaston lisäksi myös laajlla Business Finlandin yhteisosastolla.

Barcelonan messuilla esitellyssä 6G-julkilausumassa sovitaan yhteisistä periaatteista, jotka ohjaavat seuraavan mobiilisukupolven kehittämistä kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteislausuman allekirjoittivat Suomen lisäksi Australia, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Korean tasavalta, Ranska, Ruotsi, Tšekki ja Yhdysvallat.

’’Tämä on hyvää jatkoa Suomen ja Yhdysvaltojen julkilausumalle 6G-yhteistyöstä, jonka allekirjoitimme viime kesänä, liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne sanoi tapahtumassa.

Yhteistyöjulkilausumalla vahvistetaan edelleen myös suomalaisyritysten yhteistyötä keskeisten strategisten kumppanien kanssa tulevaisuuden langattomissa viestintäverkoissa. Suomelle vaikuttaminen kansainväliseen 6G-politiikkaan yhteistyössä on tärkeää, jotta tulevaisuuden mobiiliverkot sopivat demokraattiseen arvopohjaan.

Julkilausuman mukaisesti Suomi korostaa myös kansainvälisessä vaikuttamisessa, että 6G-teknologian pitää olla turvallista, kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista sekä yhä useamman saatavilla.  Ministeri Ranteen mukaan Suomi voi toimia tässä myös suunnannäyttäjänä alueella.

Ministeri osallistuu mobiilitapahtumaan ensimmäistä kertaa. Hänellä on Barcelonassa tapahtuman puhetilaisuuksien lisäksi ministeri- ja yritystapaamisia.  Ranne piti myös avauspuheenvuoron Business Finlandin Suomi-paviljongin tilaisuudessa, jossa on esillä joukko pienempiä suomalaisia mobiilialan toimijoita. Business Finlandin yhteisosastolla ovat mukana Aalto ja Oulun yliopistojen lisäksi valtion tutkimuskeskus VTT sekä yritykset Aavamobile Pepperl+Fuchs, Convergentia, Creanord, Cumucore, Efore Telecom, Enhancell, Fusionlayer, Hamina Wireless, Infiniteq Systems, Lastbot, Mentura Group, Netradar, Noccela, Orbis Systems, Radiopark, SeeTrue Technologies, Treon, Verkotan, Visidon, Wirepas ja Business Oulu. Lisäksi Nokialla on iso oma osasto messualueella.

Ministeri Ranne osallistui tapaamisten lisäksi Telenorin järjestämään Nordic Security Event -paneelikeskusteluun, jonka aiheena on digitaalinen turvallisuus ja pohjoismainen yhteistyö.  Lisäksi Ranne taoaa tapahtumassa Japanin sisä- ja viestintäministeriön varaministeri Hiroshi Yoshidan ja Malesian digiministerin YB Tuan Ahmad Fahmi Mohamed Fadzilin. Keskustelujen aiheina ovat teeman mukaisesti 5G, 6G ja kyberturvallisuus.

Mobile World Congress järjestetään Barcelonassa 26.-27.2.2024 (LINKKI), Suomipaviljongin yritysten esittely (LINKKI, pdf) ja lisää tapahtumasta Uusiteknologia.fi:n MWC-uutisista (LINKKI) sekä Valkoisen talon tiedote 6G-yhteistyölausunnosta (LINKKI).

Kuvituskuva:  Business Finland

Päivitetty