Heikentääkö vai vahvistaako patenttiuudistus mobiilikehitystä?

Eurooppalaisten teknologiayhtiöiden mobiiliverkkojen kehittäminen ja innovointi ovat uhattuna Kokoomuksen europarlamentaarikko Miapetsa Kumpula-Natrin (sd.) mukaan EU:n uudessa standardiessentiaalipatentteja (SEP) sääntelyä koskevassa esityksessä. Euroopan parlamentti muodostaa kantansa asiaan täysistunnossa tällä viikolla. 

Eurokansanedustaja Kumpula-Natrin mukaan sillä voi olla dramaattisia vaikutuksia Euroopan telekommunikaatiosektoriin ja sen kykyyn innovoida. Varsinkin kun esimerkiksi Nokia ja Ericsson ovat olleet jo pitkään maailman johtavia 5G- ja 6G-verkkojen kehittäjä.

Patenteista saatuja tuloja käytetään t&k-toimintaan ja uusien standardien kehittämiseen. Nokialla patentit ovat olleet erittäin hyvä bisnes ja panostukset Suomen tutkimustoimintaan loistavia investointeja, joiden toivotaan edelleen jatkuvan.

Tosin muitakin näkemyksiä on esitetty. Silti Kumpula-Natrin mukaan EU-parlamentissa käsiteltävä ehdotus heikentäisi huomattavasti lisenssinhaltijoiden oikeuksia, loisi epävarmuutta patenttialalle ja samalla lisähaasteita suuria satsauksia vaativalle t&k-toiminnalle ja sen rahoittamiselle.

Hänen mukaansa ehdotus olisi Euroopan matkapuhelinverkkoinnovaatioiden kannalta hyvin huono ja todennäköisesti vaikeuttaisi Euroopan tulevaisuutta digiverkkojen kehittäjänä esimerkiksi tulossa olevien 6G-verkkojen osalta. Lisäksi hänen mukaansa ongelmallisia kohtia nyt käsiteltävässä olevassa ehdotuksessa ovat muun muassa se, miten sääntely olisi takautuvaa, eli se vaikuttaisi jo tehtyihin patenttisopimuksiin.

Kumpula-Natrin mukaan vastuu sääntelystä annettaisiin täysin uudelle EU:n patenttivirastolle, jolla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta täytäntöönpanoon.  Tämän lisäksi esitys rajoittaisi patentinhaltijoiden oikeutta panna täytäntöön patenttejaan. Rajoitus määrittäisi odotusajan, joka nopeasti kehittyvällä teknologia-alalla voi olla kilpailuhaitta.