Suomessa kehitetyt MSE-satelliittiviestimet katastrofialueille

Intilaistaustaisen Saskenin Kaustisen yksikössä on suunniteltu satelliitteihin perustuvia LTE-mobiililaitteita katastrofitilanteisiin. Nyt ensimmäiset Widestar III -nimellä kulkevat tuotteet ovat käytössä Japanissa.

Sasken aloitti satelliittipäätelaitteiden (Mobile Satellite Equipment, MSE) kehitystyön kuusi vuotta sitten. Mukana yhteistyössä ovat olleet Lockheed Martin sekä japanilainen televiestintäyhtiö NTT Docomo.

”Tuotekehityksemme kykeni luomaan MSE-ratkaisun, joka perustuu toimivaksi havaittuun 3GPP-standardiin. LTE:n käyttöönotto tuo 3GPP-standardin mukaiset palvelut LTE over GEO -satelliittituotteen, mikä muuttaa esimerkiksi LEO-pohjaisen satelliittiverkkoinfrastruktuurin  yhteen toimivaksi tietoliikenneverkoksi perinteisen mobiiliverkon kanssa. Uusi MSE-laitteisto tarjoaa käyttäjälleen hätäpuhelut, ääni-, faksi-, viesti-, data- ja lisätoiminnot. Yksi MSE-järjestelmän erottuvista ominaisuuksista on Tracking Antenna -yksikön integrointi.

”Lopputulos on pienempi, nopeampi ja energiatehokkaampi kuin aiemmat satelliittiratkaisut”, kehuu  Sasken Finland Oy:n Suomen ja Euroopan operaatioista vastaava toimitusjohtaja Tero Pernu.

MSE-tuotesarja on kehitetty Saskenin Suomen yhtiössä Kaustisella. Onnistumisen takana on kokenut teknologisten huippuosaajien ryhmä, jolla on vuosikymmenten kokemus satelliitti- ja matkapuhelinteknologioista.

”Valitsimme järjestelmän pohjaksi koetellun LTE-alustan”, kertoo Sasken Finlandin laitesuunnittelun varatoimitusjohtaja Mikko Keskilammi. ”Samalla halusimme päivittää ratkaisun uudelle tasolle. Käytännössä sulautimme aiemman satelliitti-infrastruktuurin osaksi yhdenmukaistetusti toimivaa GMR-2 4G -teknologiaa’’, hän kertoo.

”LTE-teknologiaan perustuva avoin satelliittiyhteys oli haaste, jota kukaan ei ollut aiemmin ratkaissut. Yhdistimme toisiinsa kytketyt satelliittikanavat, antennijärjestelmät, terminaalin liikkuvuuden ja kestävyyden, ja samalla varmistimme lopputuotteen kustannustehokkuuden’’, Keskilammi kertoo.

Saskenin MSE-tuotesarjaan kuuluu sekä liikuteltava että kulkuneuvoihin asennettava kiinteä päätelaite. Puhelin- ja viestitoimintoihin käytetään VoIP-puhelinta. Lisäksi maalla käytettävään laitteeseen voidaan kytkeä ulkoinen antenni kantavuuden ja kuuluvuuden parantamiseksi. Laivoissa ja ajoneuvoissa hyödynnetään seuranta-antenneja.

”MSE käytännössä mullistaa kriisialueiden viestintäteknologian toimintavarmuuden. Terminaalin wifi-yhteyden kautta voidaan olla yhteydessä satelliittiin, ja niiden kautta kommunikoidaan esimerkiksi WhatsAppin kaltaisia sovelluksia hyödyntäen silloinkin, kun maanpäälliset mobiiliverkot eivät ole käyttökunnossa’’, Saskenin Tero Pernu sanoo.

Sasken Finland on osa Sasken Technologies -konsernia, jonka päämaja on Intian Bengalurussa (ent. Bangalore). Emoyhtiö on ollut MSE-hankkeessa mukana ohjelmistoratkaisujen kehittäjänä.

Päivitetty