HS: Lakko iskee Vantaan piikiekkotehtaaseen

Maanantaina alkanut poliittinen lakko seisautti myös Okmeticin kiekkotuotannon Vantaalla. Lakon vuoksi tuotanto ajettiin alas vaikka pieni osa työntekijöistä saapuikin töihin, kertoo Helsingin Sanomat aamun uutisessaan.

Varoaika riitti lehden uutisen mukaan juuri ja juuri hallittuun alasajoon. ”Meillä on kemiallisia prosesseja, jotka eivät normaalioloissa koskaan pysähdy”, Seikku kertoo Helsingin Sanomille.  Okmeticilla on asiakkaita satakunta, ja ne ovat lähes kaikki ulkomailla: noin 40 prosenttia Aasiassa, 30 prosenttia Pohjois-Amerikassa ja 30 prosenttia Euroopassa, Seikku luettelee.

Prosessien jatkuvuuden vuoksi töitä tehdään ympäri vuorokauden viidessä vuorossa. Siksi Seikulle oli HS:n uutisen mukaan heti lakkouutisen tultua tietoon selvää, että prosessi pitää ajaa alas. Jos tekijöitä ei riitä joka vuoroon, tuotantoa ei voi jatkaa.

Seikku EI halua lehdessä arvioida kahden lakkoviikon hintaa muuten kuin toteamalla, että se on ”miinusmerkkinen”. Yrityksen vuotuinen liikevaihto on 145 miljoonaa euroa. Siitä kaksi viikkoa olisi karkealla tasajaolla laskettuna 5,6 miljoonaa euroa.

Seikun mukaan onni onnettomuudessa on se, että puolijohteiden kysyntä ei ole nyt huipussaan. Siksi toimitusten siirrot voivat hyvinkin onnistua.

Okmetic on maailman seitsemänneksi suurin piikiekkovalmistaja ja maailman markkinajohtaja vaativien piikiekkojen toimittajana. Vantaan tehdas työllistää 600 ihmistä, ja ensi vuoden alusta lähtien sen on määrä työllistää 500 ihmistä lisää. Laajennusta rakennetaan paraikaa 400 miljoonalla eurolla. Yritys on osa kiinalaista puolijohdejätti NSIG:tä (National Silicon Industry Group).

Lisää: Okmetic (LINKKI), HS:n uutinen 12.3.2024 (LINKKI) sekä aiemmat Uusiteknologia.fi:n Okmetic-uutiset (LINKKI).

Kuva: Okmetic