Valmet Automotive nosti akkutuotantonsa uuteen ennätykseen

Valmet Automotive valmisti viime vuonna tehtaillaan 800 000 akkujärjestelmää. Kyseessä on yhtiön uusi tuotantoennätys, joka rakentuu sähköautojen akkujen lisäksi myös erikoisakuista esimerkiksi työkoneisiin.

Akkujärjestelmien valmistuksesta on tullut Valmet Automotiven tärkeimpiä alueita autojen valmistuksen lisäksi. Kaikkiaan yhtiö on tehnyt vuodesta 2018 alkaen runsaat kaksì miljoonaa akkujärjestelmää. Tuotantoennätyksen myötä EVS-liiketoimintalinjan bruttoliikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa miljardin euron rajan.

Valmet Automotiven akkuliiketoiminta on kasvanut nopeasti, sillä edellinen tuotantoennätys vuodelta 2022 oli 650 000 akkujärjestelmää. Yhtiö on investoinut  myös toimialaan merkittävästi. Nyt yrityksellä akkujärjestelmien suursarjatuotantoon 11 tuotantolinjaa kolmessa tuotantolaitoksessa Salossa, Uudessakaupungissa ja Kirchardtissa Saksassa.

Toiminnan laajeneminen näkyy selvästi jo koko akkuliiketoiminnasta vastaavan EVS-liiketoimintalinjan liikevaihdossa. Vuonna 2023 sen bruttoliikevaihto, joka sisältää kaikki laskutetut komponentit eli liikevaihdon ja asiakkaille läpilaskutetut materiaalit ja komponentit, oli ensimmäistä kertaa yli miljardi euroa, ja samalla EVS nousi Valmet Automotiven suurimmaksi liiketoimintalinjaksi.

Valmet Automotive on kehittänyt myös akkujen rakenteita ja omaa akkuliiketoimintaansa ems-toimintojen rinnalla . ”Olemme lisänneet esimerkiksi korkeajänniteakkujen osuutta sekä markkinoineet omaa Modular Power Pack-akkujärjestelmäämme varsinkin työkonepuolelle”, kertoo EVS-liiketoimintalinjan johtaja Jyrki Nurmi.

Järjestelmätoimittajan roolissa yhtiö on toimittanut omia akkujärjestelmiään useille työkonevalmistajille, sopimusvalmistajana Valmet Automotive puolestaan toimittaa akkujärjestelmiä muun muassa Volvolle ja Mercedes-Benzille. Sopimusvalmistuksen ohessa vahvistanut järjestelmätoimittajan rooliaan, ja lisäksi yhtiö tarjoaa akkujärjestelmien arvoketjun palveluja esimerkiksi järjestelmien suunnitteluun ja testaukseen.

Kuva: Viime vuonna almet Automotive käynnisti oman Modular Power Pack -akkujärjestelmän sarjatuotannon esimerkiksi työkoneisiin.

Lisää: Valmet Automotivea aiemmin käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Päivitetty