Suomalaisyhtiö yhteistyöhön EUV-litografiamateriaaleissa

Suomalainen erikoiskemikaalien valmistaja PiBond lähtee yhteistyöhön sveitsiläisen Paul Scherrer Institut (PSI) kanssa uuden sukupolven EUV-litografialla tuotettujen piirien kaupallistamisessa. Paul Scherrer Institut on Sveitsin suurin luonnontieteiden ja tekniikan alan tutkimuslaitos.

Valmistusprosessi mahdollistaa myös tekoälyn nopean kehityksen.  Tätä kehitystä on rajoittamassa nykyisin kuitenkin uusien litografiamateriaalien puute. Sitä suomalainen PiBond on ratkaisemassa sveitsiläistutkimuslaitoksen kanssa.

Uusi EUV-litografia (Extreme Ultraviolet Lithography) edustaa sirujen prosessitekniikan kehittyneintä muotoa, joka mahdollistaa erittäin ultratarkan kuvioinnin puolijohdepiireihin. EUV-litografia auttaa valmistamaan puolijohdesiruja, jotka ovat nopeampia ja energiatehokkaampia kuin perinteisin menetelmin valmistetut sirut.  Johtava valoittimien valmistaja ASML asentaa jo seuraavan sukupolven EUV-laitteistoa piirivalmistajille.

PiBondin ja PSI:n strategisen yhteistyön tavoitteena on kaupallistaa uutta EUV-litografiassa hyödynnettävää resistiteknologiaa ja osoittaa akateemisen tutkimuksen merkitys kaupallisessa laiteinnovaatiossa. Osana yhteistyösopimusta espoolainen suomalaisyhtiö on perustanut tytäryhtiön Sveitsiin (Switzerland Innovation Park Innovaare -yrityspuistoon) syventääkseen yhteistyötään.

Vuonna 2024 perustettu PiBond Oy on espoolainen kemikaaliyhtiö, joka toimittaa huipputason litografiamateriaaleja, dielektrisiä ja optisia materiaaleja eri puolilla maailmaa sijaitseville piiritehtaille. Yrityksellä on toimintoja Suomen lisäksi Aasiassa, Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa. PiBond sai parhaan Euroopan puolijohderatkaisujen toimittajan palkinnon vuonna 2022.

Lisää (LINKKI).

Kuva: PiBond Oy