Signify paketoi älykaupungin tekniikat suomalaisavuin

Hollantilainen valaistusyritys Signify on paketoinut suomalaisen Wapicen IoT-Ticket-ratkaisun avulla älykaupunkialustan BrightSiten. Uuden ohjausalustan avulla voidaan verkkoyhteyksien lisäksi käsitellä datavirrat liikennelaskennaksi, pysäköinnin optimoimiseen tai valaistuksenhallintaan sekä  kiinteistöjen ja ulkoalueiden ylläpitoon. 

Aiemmin Philipsin valaistusyhtiönä tunnettu Signifyn BrightSitesin avulla voidaan luoda langaton verkkoyhteys kaupunkialueille olemassa olevan katuvalaisininfrastruktuurin avulla. Sen käyttöönotto on kuitua nopeampaa koska langatonta valokuitua ei tarvitse kaivaa maahan.

”BrightSites on erinomainen ratkaisu, sillä se voidaan ottaa käyttöön kaupungin valaisinvaihtojen yhteydessä. Esimerkiksi perinteisiä valonlähteitä käyttävät katuvalaisimet voidaan korvata gigabit-valaisimilla ja älykkäästi ohjattavilla LED-katuvalaisimilla”, sanoo Signify Finland Oy:n maajohtaja Piia Hänninen.

Ratkaisussa käytettävä IoT-Ticket on vaasalaisen ohjelmistoyhtiö Wapicen kehittämä innovaatio, joka tekee siirtymän yrityksen mukaan kohti älykaupunkia helpommaksi ja nopeammaksi. Kaiken keskiössä on IoT-alusta, joka tuo yhteen lukuisten erillisten sovellusten datavirrat ja mahdollistaa niiden muuntamisen täysimittaisiksi älykaupunkipalveluiksi.

”IoT-Ticket tuo kaupunkipäättäjien eteen reaaliaikaisen tilannekuvan, joka mahdollistaa aidon datalla johtamisen. Näin rajalliset resurssit saadaan kohdistettua sinne, missä niistä saadaan paras hyöty ja voidaan minimoida virheinvestoinnit.”, kertoo IoT-Ticketin älykaupunkipalveluiden tuotepäällikkö Jari Kuusisto.

Signify ja Wapice tarjoavat nyt uutuutena kaupungeille valmiita pakettiratkaisuja, joista yksinkertaisin peruspaketti kattaa valopistekohtaisesti ohjattavat ledivalaisimet, älykkään valaistuksen ohjauksen, ja IoT-Ticketin raportit ja data-analyysit.

Siinä älykäs valaistuksen ohjaus toteutetaan Signifyn langattomalla Interact Cityllä, johon voidaan liittää liiketunnistus- ja hämärätunnistusominaisuuksia Philips Outdoor Multisensorin avulla.

Signifyn ratkaisulla voidaan seurata energiankulutusta ja hiilidioksidisäästöjen karttumista.  Sen Interact Cityn omaisuuden avulla saadaan valaisimista ja ohjauslaitteista yksityiskohtaista tietoa, jota pystytään hyödyntämään yhdessä muiden järjestelmien kanssa.

Laajempi kakkostason pakettiratkaisu kattaa peruspaketin lisäksi langattoman verkon gigabitin laajakaistavalaisimet, tekoälyavusteisen videovalvonnan, lisää erilaisia antureita, kuten säähavainto- ja liikennelaskentasensorit sekä analytiikkaa ja käyttötapoja. Tällaisia käyttötapoja ovat esimerkiksi julkinen Wifi, liikenteen optimointi, älykäs jätehuolto ja ilmanlaadun valvonta. Ratkaisu tarjoaa myös yhteisen verkon laajakaista- ja IoT-Ticket-sovelluksille, joiden avulla voidaan optimoida kaupunkisuunnittelua ja parantaa asukkaiden elämänlaatua.

Signifyn kattavimmassa ratkaisussa kaupungeille tuodaan jo kokonaisvaltainen data-alusta, johon pystytään tuomaan yhteen ja harmonisoimaan kaikki kaupungin tuottama järjestelmädata. Sen jälkeen tietoa voidaan yhdistellä ja visualisoida tilannekuvan tuottamiseksi, ja siihen voidaan soveltaa data-analytiikkaa, koneoppimista ja erilaisia tekoälysovelluksia, muun muassa generatiivista AI-tekoälyä, jolloin voidaan ennakoida tilanteita ja ennalta ohjata kaupungin toimintaa.

Aiemmin Signifyn ja Wapice ovat toimittaneet jo yhteistyössä Edzcomin kanssa langattoman valokuidun Tampereen keskustaan katuvalaisimiin. BrightSitesin ansiosta kaupungin katuvalaisininfrastruktuuri muuttui anturien, videokameroiden ja muiden teknologioiden yhteiseksi verkkoalustaksi, jossa Wapicen IoT-Ticket prosessoi ja muuntaa kerätyn datan ymmärrettävään muotoon.

Lisäksi Wapicen tekokälyavusteinen videovalvonta hyödyntää  langatonta verkkoa. Signify ja Wapice ovat myös toimittaneet Tampereelle liikenne- ja kävijämäärään perustuvan dynaamisen ulkovalaistusratkaisun.  Lisäksi Signifylla ja Wapicella on käynnissä muita projekteja Pohjoismaissa, joissa hyödynnetään erilaisia käyttötapoja, kuten sähköautojen latausta ja liikenneturvallisuuden lisäämistä liikennelaskennalla.

 

Kuvat: Signify