Levin 6G-tapahtumaan huippututkijat ja yritysten edustajat

Oulun yliopiston 6G Flagship  tarjoaa Levillä kuudennen sukupolven mobiilitutkijoiden kongressitapahtuman. Siihen osallistuu lähes 700 tutkijaa ja kehittäjää ympäri maailmaa. Mukana on  Nokian lisäksi muutkin alan kovimmat tietoliikennenimet ja mittauslaitetoimijat.

Keysight ja Rohde & Schwarz olivat tuoneet näyttelyalueelle uusimmat tietoliikennetesterinsä 6G-kehitysmittauksia varten.

Tänään Levillä alkanut 6G Symposium -tapahtuma järjestetään yhteistyössä 6G Worldin ja Business Finlandin kanssa. Se on suoraan jatkoa Levillä vuonna 2019 järjestetystä maailman ensimmäisestä 6G-tapahtumasta, joka paalutti myös Oulun ja koko Suomenkin alansa ykköstoimijaksi.

Nokia toi osastollaan esille langattomiin verkkoihin tukeutuvan drone-lennokkinsa.

”On mielenkiintoista kuulla eri asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, mihin suuntaan langattoman tietoliikenteen teknologiaa pitää kehittää ja mitä 6G tulee meille tulevaisuudessa mahdollistamaan’’, sanoo professori ja CWC:n johtaja Markku Juntti Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen keskuksesta.

Ja Suomella on tässä edelleen merkittävä globaali rooli.

’’Olemme uuden alussa mutta paljon tutkimusta ja teknologiakehitystä on jo tehty ja yhtenä ensimmäisistä Suomen Akatemian tieteen lippulaivaohjelmista 6G-tutkimuksemme on pysynyt asian ytimessä’’, Juntti taustoittaa.

Tapahtumassa Oulun yliopisto julkaisee myös uusimman englanninkielisen 6G Waves -lehden numeron, jossa käydään läpi 6G-kehityksen nykytilaa ja tulevaisuutta.

6G-koeautot Levin lumilla.

Uusi numero on luettavissa verkosta pdf-tiedostona (LINKKI, pdf, 12 Mt). Laajan seminaariannin lisäksi esillä ovat tietoliikennetoimittajat ja tukena  isommista ainakin Nokia ja Huawei sekä testeritoimittajat Keysight, Rohde & Schwarz ja VDI.

Lisää: Levin 6G Symposium 2024 (LINKKI) sekä aiemmat 6G-tapahtumia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä, osassa myös videolinkit (LINKKI).

Aloituskuva: Nokin Bell Labsin vetäjä Peter Vetter 6G-esityksessään. Kuvaaja: Ville Wittenberg / Oulun yliopisto.

Päivitetty