Näin kuljetusrobotit selvisivät talvesta – uusia ominaisuuksia

Pieniä autonomisia ruuan kuljetusrobotteja kehittävä Starship Technologies ja S-ryhmä aloittivat toimitukset viime vuonna. Nyt robottien ensimmäinen talvi Suomessa on ohi ja robotteihin on tuotu uusia ratkaisuja ja ominaisuuksia sekä kehitetty robottien toimintaa. Silti apuakin robotit ovat Suomen talvessa tarvinneet.

Talven olosuhteet olivat erityiset ja robottiyritys sai paljon oppia robottien toimimisesta  Suomen  lumisessa ympäristössä.  Starship Technologiesin Lindsay Roberts kertoo, että kehitystiimit tekivät kovasti töitä talven opetusten pohjalta parantaakseen robottien suorituskykyä.

’’Uusien talviominaisuuksien myötä kuljetusrobotit soveltuvat jatkossa entistäkin paremmin talvisiin olosuhteisiin. Esimerkiksi robottien kuljetusajat ovat nopeutuneet 10–15 prosenttia”, Lindsay sanoo. Hän vastaa yrityksen autonomisen kuljetusteknologian kehityksestä.

Aivan yksin Starshipin kuljetusrobotit eivät silti selvinneet. “On ollut sydäntä lämmittävää nähdä, kuinka ihmiset auttavat robotteja, jos ne juuttuvat lumeen. Ja robotit ovat aina kohteliaita – ne sanovat kiitos avusta”, kehuu Lindsay suomalaisia.

Robokuljetuksia ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksen kautta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lohjalla, Tampereella, Turussa, Liedossa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä ja Oulussa.  Robotit toimivat talven aikana kaikkiaan 11 suomalaisessa kaupungissa, joista Oulu on pohjoisin.

Robottikuljetuksia jatketaan myös edelleen nykyisillä toiminta-alueilla ja tarkoitus on avata palveluita myös uusille paikkakunnille. Robotit ovat tähän mennessä tehneet yli 120 000 ja maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoona toimitusta.

Starship Technologiesin kuljetusrobotissa on kaikkiaan 12 kameraa, useita antureita ja tutkapiirejä. Robotti hyödyntää liikkuessaan uusinta tietokonenäköä ja GPS-paikannusta. Siinä on myös ääniominaisuus, jonka avulla voi kommunikoida läheisyydessä olevien kanssa. Robotti tunnistaa ympäristön ja yksityiskohdat, myös teiden ylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii lisää ympäristöstä.

Viime talven perusteella Starship toi robotteihin joukon uusia talviominaisuuksia.

  • Robotin lumitila, jonka avulla robotit voivat nostaa kaksi keskipyörää ilmaan saadakseen suuremman pidon lumisella ja jäisellä pinnalla. Robotissa on yhteensä kuusi pyörää.
  • Ratkaisu lumikasojen havaitsemiseksi, joka perustuu tietokonenäön ja esteiden havaitsemisen teknologioiden yhdistelmään.
  • Parempi reitin suunnittelu ja terävämmät käännökset lumikasojen välttämiseksi. Samalla lumisen reitin leveyden kartoitus, mikä auttaa robottia kulkemaan normaalia kapeammalla reitillä.
  • Uudet ominaisuudet, joiden avulla robotit pystyvät havaitsemaan paremmin lumeen juuttumisen, ja uusia liiketekniikoita lumesta irrottautumiseen.

Lisää: Aiemmat Starshipin kuljetusrobotteja käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuva: Starship Technologiesin Suomi-videolta.