Nyt pyyhkeetkin merkataan RFID-siruilla

Hotellien pyyhkeiden ja muiden tekstiilien käyttöseuranta helpottuu, kun niihin liitetään jokaiseen oma yksilöllinen RFID-sirutunniste. Suomessa sirutekniikkaa hyödyntää jo Keravalla ja Helsingissä toimiva Rusanen Group, joka tarjoaa pesulapalveluita hotelleille ja ravintoloille.

Kaikissa Rusasen pesemissä yritystekstiileissä on nykyisin yksilöllinen RFID-mikrosirutunniste, jonka avulla tiedetään tekstiilituotteen tarkka pesukertojen määrä, pesuohjelma ja kenen hotelliin tai ravintolaan se kuuluu. Uusi tekniikka   on mullistanut muutenkin tekstiilien seurannan ja yritys tarjoaa  hotelleille ja ravintolalle yksilölliset pesupalvelut.

Skannerilaitteella luetaan pesuun tulevat tekstiilien tiedot.

Samalla tekstiilien hävikki pienenee, sillä kaikki lakanat, tyynyliinat, pyyhkeet, kylpytakit, pöytäliinat ja servietit on merkitty omalla RFID-tunnisteella. Siryb avulla tekstiileille voidaan lisäksi valita yksilöllinen pesuohjelma. Siru kertoo pestävän tekstiilin käyttöiän ja sen, kuinka monta pesukertaa  on jäljellä.

Tekstiileille voidaan asettaa tarvittaessa myös yksilöllinen pesukertojen määrän hälytysraja, joten  tuote ei poistu kierrosta liian aikaisin eikä liian myöhään. Aikaisemmin pyyhkeen tai lakanan hiutumista arvioitiin silmämääräisesti.

Toimitusjohtaja Jon Rusanen

Rusasella käytössä olevat RFID-sirut ovat veden, kuumuuden, puristuksen ja pesuaineiden kestäviä. Mikrosiru säilyy tekstiileissä esimerkiksi hotellipyyhkeen vaatimat 500 pesukertaa. Siru on ommeltu jokaisen tuotteen sauman väliin jo ompeluvaiheessa.

’’Pesulaan tulevan likapyykin mikrosirut luetaan lukulaitteella, lajitellaan pesukonetta varten ja palautetaan puhtaana oikeaan hotelliin tai ravintolaan, Rusanen Groupin toimitusjohtaja Jori Rusanen kertoo.

Pesulayritys Rusasen seuraava kehitysaskel perustuu  muilla aloilla nopeasti levinneeseen QR-viivakoodiin, jonka avulla vuokratekstiileihin saadaan myös näkyvästi luettava koodi, jonka skannaamalla näkee, mistä lakanan tai kylpytakin puuvilla on peräisin, missä tekstiilitehtaassa kangas on valmistettu ja missä kylpytakki on ommeltu.

’’Haluamme tehdä tekstiiliemme tuotantoketjun läpinäkyväksi ja kertoa niiden hiilijalanjäljen. Asiakas näkee, mistä tekstiilituote on meille matkustanut. Kysehän on samasta logiikasta, johon on totuttu vaikkapa ruokakaupassa’’, Rusanen kertoo.

RFID-sirutekniikan edut pesulassa

  • Langattomuus. Sirulukijan kantavuus on useita metrejä, joten skannerin avulla voidaan automaattisesti lukea pesulaan saapuvien rullakkojen sisältö ja saada tarkka tieto saapuvan pyykin määrästä, laadusta ja mistä ne tulevat.
  • Hälytysraja. RFID-sirulle voidaan asettaa automaattinen hälytysraja, kun tekstiilin pesukertojen määrä on täynnä ja se on poistettava kierrosta. Uusien tekstiilien tilaus voidaan ennakoida hyvissä ajoin.
  • Tarkka tilannekuva: Siru kertoo, kuinka monta hotellin tai ravintolan tekstiiliä on puhtaana, korjattavana, lähdössä pesulaan tai parhaillaan pestävänä.
  • Ajantasaisuus: RFID-siru ja uusimman IT-tekniikan avulla hotellin tai ravintolan pesuun lähtevien ”pyykkikori” ilmoittaa automaattisesti, kun kori on täynnä ja pyykit saa noutaa. Tällä vältetään hukkareissut.

Kuvat: Rusasen Group