Basfin Suomen akkumateriaalitehtaan eteneminen vaikeutui

Saksalainen kemianalan jättiläinen Basf aloittaa muutosneuvottelut Harjavallan pCAM akkumateriaalitehtaalla. Syynä on tehtaan lupaprosessin eteneminen ja sen luoma epävarmuus pysyvän luvan saamisen aikataulusta.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös 21. helmikuuta 2024 on vaikeuttanut yrityksen mukaan  merkittävästi toimintaa Harjavallassa. Lupapäätöksen pitkittyminen ja epävarmuus tuotannon käynnistämisen aikataulusta vaikuttaa myös tuotantolaitoksen taloudelliseen tilanteeseen.

Saksalaistoimija kertoo harkitsevansa toistaiseksi jatkuvia lomautuksia, joilla on mahdollisesti vaikutuksia kaikkiin Harjavallan tehtaan työntekijöihin. Nyt on yrityksen mukaan tarve sopeuttaa toimintaansa ja kulurakennettaan vastaamaan nykyistä tilannetta.

”Akkuteollisuus on dynaaminen markkina, joka vaatii suuria investointeja. Liiketoiminnan suunnittelussa tarvitaan nopeutta, varmuutta ja selkeää lain tulkintaa”, sanoo Tomi Oja, Basf Battery Materials Finlandin toimitusjohtaja.

“Basf sai ensimmäisen luvan asianomaisilta viranomaisilta laajan ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen vuonna 2020. Siitä eteenpäin olemme olleet tuskaisella matkalla. Luvat on myönnetty, niistä on valitettu ja luvat eivät valitettavasti ole saaneet lainvoimaisuutta”, Tomi Oja kertoo.

Muutosneuvottelut alkavat Harjavallassa 15. huhtikuuta 2024 ja ne kestävät kuusi viikkoa. Yritys tiedottaa päätöksistä neuvottelujen päätyttyä.

Lisää: Aiemmat Harjavallan tehdasta käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Basf