Litium-akkupaloihin viritetty käsisammutin

Ruotsalainen Presto on kehittänyt litium-akkupalojen sammuttamiseen viritetyn käsisammuttimen. LB9 on sertifiointu NTA 8133 -standardin mukaisesti. Tarjolla on myös pienempi kuuden kilon LB6-malli.

Litiumioniakkujen palot sammuvat vain akkukennoja voimakkaasti jäähdyttämällä. Näin estetään lämpökarkaamisprosessin eteneminen akun kennosta toiseen. Samalla tulee huomioida, että myös akun ympärillä olevan materiaalin tulee sammua.

Hollannin Kiwan kehittämä NTA 8133 -testi on tällä hetkellä ainoa virallinen eurooppalainen kolmannen osapuolen sertifioima testi litiumakkupaloihin suunnitelluille käsisammuttimille.

Testien perusteella Preston LB9:n kapasiteettia sammuttaa jopa 600 Wh:n litiumioniakkuja.  Niitä on esimerkiksi sähköpyörissä ja sähkötyökaluissa.  LB9-sammuttimessa on valmistajan mukaan erittäin tehokas sammutusneste, joka tunkeutuu alhaisen pintajännityksensä ansiosta palavan materiaalin sisään jäähdyttäen kohdetta tehokkaasti.

Keskittymällä akkukennojen voimakkaaseen jäähdyttämiseen LB9 estää palon leviämisen kennosta toiseen, varmistaen litiumioniakkupalon täydellisen sammumisen. Sammuttimen pidennetty sammutusaika ja kyky sammuttaa ympäröiviä materiaaleja tekevät siitä myös muihin käyttötarkoituksiin.

Aloittaessaan litiumakkusammuttimien kehitystyön Preston paloturvallisuusasiantuntijaryhmä tutki laajasti akkujen kemiaa ja akkujen käyttäytymistä palotilanteissa. Niiden kautta valmistaja löysi tehokkaan tavan sammuttaa litiumioniakkujen tulipalot.

Suomen Presto on osa ruotsalaista Presto-konsernia, joka valmistaa sekä huoltaa paloturvalaitteita ja -varusteita Pohjoismaiden markkinoilla.

Lisää: Preston nettisivulla taustaa litium-akkupalojen sammuttamistestistä (LINKKI) sekä tuotetiedot pienemmästä kuuden kilon LB6- ja isommasta LB9-sammuttimesta (LINKKI).