Ponsse palkittiin ohjelmistosta ja Polar Electro urheilukellostaan

Metsäkonevalmistaja Ponsse on palkittu tämän vuoden IF-muotoilukisassa koneiden Opti 5G-järjestelmästään. Aiempina vuosina Ponsse on saanut metsäkoneillaan useammankin kerran saman muotoilupalkinnon. Tänä vuonna palkinnon saivat myös Polar Electro urheilukellostaan ja Mitsubishin logistiikkaryhmän Suomen yksikkö ACT-trukistaan.

Ponssen tietojärjestelmä Opti 5G  palkittiin eilen Berliinissä järjestetyssä iF Design Award 2024 -tapahtumassa.  Vuodesta 1954 lähtien myönnetyt iF Awardit ovat alalla yksi arvostetuimmista muotoilupalkinnosta.

Palkintolautakunta kiinnitti Ponssen tietojärjestelmässä erityisesti huomiota sen toimintaan ja tuotteen käyttökelpoisuuteen metsäkoneissa. Käyttöliittymä helpottaa kuljettajan työtä ja tuottaa muutakin korjuutyötä koskevaa tietoa muun muassa käytetystä työajasta, tuotoksesta, koneen käytöstä ja polttoaineen kulutuksesta.

Ponssella käyttäjätutkimukseen pohjautuva suunnittelu ja tulosten laaja-alainen testaaminen ovat Opti 5G -kehityksen kulmakiviä. Järjestelmä on suunniteltu helppokäyttöiseksi, jotta metsäkoneen kuljettajan kognitiivinen kuormitus vähenisi ja tuottavuus paranisi. ”Projektin aikana huomioon otettiin niin metsäkoneen kuljettajien, koneen omistajien, huollon kuin sahojenkin tarpeet”, jatkaa UX Manager Panu Johansson.

Nykyaikaisen metsäkoneen ytimessä ovat ohjelmistot, jotka helpottavat koneen käyttöä ja tehostavat niiden toimintaa. Myös käyttökokemus on tärkeässä osassa tehokkuuden, jaksamisen ja viihtyvyyden parantamisessa.

”Käyttäjätarpeiden ymmärtäminen on Ponssella kehitystyön keskiössä”, kertoo Ponssen teknologia- ja tuotekehitysjohtaja Juha Inberg. Hänen mukaansa hankkeessa mietittiin käyttöliittymä täysin uudelleen vastaamaan käyttäjän tarpeita nykypäivän ja tulevaisuuden metsäteollisuudessa.

Ja saatu palkinto on Inbergin mukaan kaikille, jotka ovat osallistuneet 5G:n ohjelmistokehitykseen.  Ohjelmistokehitys on lähes aina suuren ryhmän ponnistelujen tulosta.

Saksalaiseen IF Design Award-kisaan tuli arvioitavaksi kaikkiaan 10 800 tuotetta ja projektia 72 maasta. Ponsse on ollut palkittujen joukossa jo aiemminkin, esimerkiksi vuonna kaksi vuotta yrityksen metsäkoneiden uudenlainen älyhyttiratkaisu sai IF Design Awardin. Palkinnon ovat vuosien saatossa saaneet esimerkiksi Valtra, Kemppi, Suunto ja Nokia uusimmista tuotteistaan.

Lisää: IF Design Award 2024 -voittajat (LINKKI), Suomesta 2024 palkittiin Ponssen lisäksi Polar-Electron ja Mitsubishin yksikön tuotteet (LINKKI). Tässä linkki aiempien vuosien palkintoa käsitelleisiin uutisiin Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Ponsse