Suomalaisosaamista F-35-hävittäjien elektroniikkahuoltoon

Tamperelainen Insta on sopinut Suomen puolustusvoimien kanssa uusien tulossa olevien F-35-hävittäjien avioniikan elektroniikkahuolto- ja ylläpitopalveluiden rakentamisesta. F-35-hävittäjän järjestelmät vaativat erityisosaamista ja laaja-alaista teknologian tuntemista. Hankinta perustuu strategiseen kumppanuussopimukseen vuosiksi 2024-2026.

Instan ja Puolustusvoimien välinen sopimus kattaa toimet vuodesta 2026 alkaen käyttöön tulevien Ilmavoimien Lockheed Martin F-35 Lightning II -monitoimihävittäjien avioniikan eli elektroniikkajärjestelmien ylläpito- ja huoltokykyjen rakentamisen sekä siihen liittyvät muut tukipalvelut.  Yhteistyösopimus on jatkoa aiempien hävittäjähankinnoista, joiden kautta Installe on kertynyt alueen vahvaa teknologia- ja toimialaosaamista.

’’Insta on tähän mennessä vastannut Hornet-hävittäjien avioniikkajärjestelmien huollosta. F-35- avioniikkajärjestelmien huoltokykyjen rakentaminen mahdollistaa luo myös uuden teknologian myötä uudenlaisia mahdollisuuksia myös osaamisen kehittämiseen, toteaa Instan ilmailuliiketoiminnan johtaja Ville Kettula.

Uuden sopimuksen avulla halutaan varmistaa, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin ja varmistaa myös huoltovarmuutta poikkeusoloissa.  Suomeen on tulossa kaikkiaan 64 konetta ja niiden elinkaareksi arvioidaan noin 30 vuotta.

Suomeen tulevat F-35-häivehävittäjät tunnetaan maailman nykyaikaisimpina ja monipuolisimpina taistelukoneina. Ne ovat myös eräänlaisia lentäviä datalinkkejä, jotka keräävät jatkuvasti tilannekuvaa ympäristöstään ja vertaavat sitä uhkakuviin. Koneet jakavat tietoa sekä keskenään että maahan, joten ne soveltuvat myös valvonta- ja tiedustelutehtäviin.

Koneilla voidaan havaita kehittyneen sensoriteknologian avulla paitsi omat, myös viholliset ja tuntemattomat koneet, ajoneuvot, alukset ja joukot. Viidennen sukupolven hävittäjän häiveominaisuudet mahdollistavat, että koneista nähdään pidemmälle kuin mistä ne voidaan havaita. Kerätty informaatio välitetään samanaikaisesti kaikille datalinkkiin liittyneille.

’’Insta vastaa lentokoneen avioniikkajärjestelmien ylläpidon lisäksi uuden hävittäjän järjestelmien integroimisesta kotimaisiin johtamisjärjestelmiin yhdessä Puolustusvoimien kanssa’’, taustoittaa Instan Kettula.

Insta on F-35-avioniikan huoltopalveluiden tuottajana on osa Lockheed Martinin globaalia huoltoverkostoa ja konevalmistajan sopimuskumppani, jonka kautta yrityksellä on laajenemismahdollisuuksia myös muihin Naton jäsenmaihin.

’’Meillä on mahdollisuus tarjota F35-hävittäjien avioniikkajärjestelmien huolto- ja kunnossapitopalveluja myös Suomen ulkopuolelle. Potentiaalinen markkina on laaja, sillä F-35-hävittäjät ovat monen Nato-maan valinta, kertoo Insta johtoon kuuluva Petri Reiman. Maaliskuussa yritys solmi jo yhteistyösopimuksen Naton tietojärjestelmäviraston (NCIA Agency) kanssa.

Insta keskittyy puolustusliiketoiminnassaan hävittäjien avioniikan lisäksi johtamisjärjestelmiin, simulaattoreihin, kyberturvallisuuteen sekä verkottuneen puolustuksen järjestelmäintegraatioihin. Sitä auttaa myös taloudellisesti vahva kiito muillakin alueilla. Yritys kertoi liikevaihdon kasvaneen äskettäin jo 13. peräkkäisenä vuotena.

Kuva: Lockheed Martin F-35-hävittäjä, Lockheed Martin.