Tekoäly nostaa datakeskuksien kapasiteettitarvetta

Tekoälyn yleistyminen verkossa kasvattaa datakeskusten kapasiteettitarvetta Pohjoismaissa Telian mukaan noin 30 prosenttia vuosittain. Esimerkiksi tekoälyllä ryyditetty nettihaku vaatii eri 5–10 kertaa enemmän tehoja kuin perinteinen Google-haku. Telia kertoi tänään laajentavansa Helsingin Pitäjänmäen jättimäistä datakeskusta nopeasti yleistyvien tekoälysovellusten takia.

Kasvavaan tarpeeseen Suomessa rakennetaan kokonaan uusia datakeskuksia esimerkiksi Espooseen ja Kirkkonummelle. Lisäksi Telia kertoi tänään laajentavansa vuonna 2018 toteuttamaaHelsingin Helsinki Data Centeriä. Neljän megawatin kapasiteetin pitäisi valmistua 2025 alkupuolella.

Pitäjänmäen 34 000 neliön datakeskus suunniteltiin aikanaan muuntojoustavaksi ja mahdollisimman energiatehokkaaksi.   ”Varmistimme modulaarisella rakenteella konesalin laajentamismahdollisuudet, sillä maailma ja asiakkaidemme tarpeet muuttuvat”, kertoo Telian Global Sector Lead Michael Holm.

Tekoälypalvelujen lisääntyessä palvelintiloja tarvitsevat nyt myös uudenlaiset toimijat. ”AI-rintamalla on paljon uusia toimijoita, joiden konesalitilojen tehon tarve on kasvanut yhtäkkiä kymmeniin megawatteihin. Se tarkoittaa satoja uusia räkkejä ja kymmenien miljoonien eurojen investointia”, Holm kertoo.

Laajennetunkin datakeskuksesta kerätty lämpö siirtyykin kaukolämpöverkkoon jaettavaksi tuhansiin helsinkiläisiin koteihin ja kiinteistöihin. Kumppanina Telian kansa toimii suunnitteluyritys Granlund. Muutoksia vaaditaan usein esimerkiksi jäähdytysratkaisuihin ja sähkönjakelutapoihin.

’’Haasteenamme on saada tuo kaikki sähkö toimitettua hyvin pieneen tilaan ja vielä poistettua käytön seurauksena syntynyt lämpö tilasta hallitusti pois”, kertoo Telia Helsinki Data Centerin johtaja Matti Tella.

Tekoälyn vaatima datanprosessointitarve tulee ennusteiden mukaan kasvattamaan datakeskusten kapasiteettia valtavasti ja yhä nopeammalla tahdilla. Näin uskoo myös  Jari Innanen, joka toimii  liiketoimintajohtajana datakeskusten suunnitteluun erikoistuneessa suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Granlundissa.

Innasen mukaan datakeskusten on tulevissa investoinneissa muokattava tilankäyttöään, jotta olemassa oleviin neliöihin saadaan mahtumaan lisää tehoja. ”Modulaarisuuden tuoma muuntojoustavuus antaa hyvät edellytykset tehokapasiteetin nostamiseen.”

Kuvituskuva: Telia