Eatonin Vantaan tehdas pääsi datakeskusboomiin

Sähkönvarmistusjärjestelmien kova kysyntä vauhdittaa Eatonin Vantaalle syksyllä noussutta uutta tuotantolaitosta.  Yrityksen valmistamia UPS-laitteita tarvitaan kasvavasti uusissa datakeskuksissa. Tehtaalta valmistuu myös uusimpiin piikarbidikomponentteihin perustuvia 9395X-malleja.

Eatonin Vantaan UPS-tehtaalla valmistuu uusimpiin piikarbidi-komponentteihin perustuvia 9395X-malleja.

Espoossa toiminut Easton avasi syksyllä uuden tuotantolaitoksen Vantaan Tuupakkaan.

Kauppa käy nyt entistä kovemmilla kierroksilla, sillä kysyntä on kasvussa erityisesti datakeskuksissa, joissa tekoälyn yleistyminen ja laskentatehon tarve edellyttää sähkönvarmistuksia. Niitä käytetään myös laajalti myös muilla alueilla.

”Tehtaamme toimittaa UPS-järjestelmiä ensisijaisesti datakeskuksiin, mutta myös terveydenhuolto-, kauppa- ja merenkulkualan sovelluksiin. Noin vuoden aikana kasvatamme nykyistä 390 työntekijää käsittävää henkilöstöämme vähintään 100 uudella työntekijällä”, kertoo Eatonin Vantaan tehtaan tuotantojohtaja Marko Meriläinen.

Vantaalla valmistetaan myös uutta piikarbidipohjaisia tehopuolijohteita hyödyntävää Eaton 9395X UPS-laitetta, jonka tilantarve on piiriratkaisujen ansiosta 30 prosenttia pienempi kuin aiemmilla UPS-laitteilla. Lisäksi sen hyötysuhde on aiempia malleja parempi.

Eatonin uusi 9395X  on varustettu Eastonin  omalla EnergyAware-teknologialla, joka asettaa järjestelmän jatkuvuuden etusijalle, mutta tukee myös vastepalvelujen eli energian myyntiä takaisin sähköverkon suuntaan.

Eatonin uusi Vantaan IUPS-tehdas.

”EnergyAware mahdollistaa sen, että yritykset, erityisesti datakeskukset, voivat myydä vastepalveluja sähköverkkoon. Se on houkutteleva lisätulonlähde, joka tarjoaa myös huomattavaa hyötyä kestävälle kehitykselle”, sanoo Eatonin tehtaanjohtaja Petri Koskinen.

Pinta-alaa  uudella Vantaan tuotantolaitoksella on 16 500 neliömetriä. Saman katon alla toimivat myös yhtiön tehoelektroniikan kehitys- ja tutkimustoiminta, tuotanto, varastot, myynti ja huolto. Lisänä on uusi testausalue, joka auttaa tuotekehitystä ja sen avulla voidaan esitellä myös UPS-tuotteita käytännön toimissa.

”Asetimme uudelle Vantaan tuotantolaitokselle jo suunnitteluvaiheessa kovat kriteerit, sillä halusimme rakennuksen ja sen toiminnan energiatehokkuusominaisuudet ISO 50001 -standardin mukaisiksi”, kertoo Eatonin tehtaanjohtaja Koskinen.

Eatonin Suomen yksikkö on kehittänyt ja valmistanut UPS-järjestelmiä yli 60 vuotta kun mukaan lasketaan aiempi Fiskarsin tehoelektroniikkatoiminnot. Ne yhtiö osti Suomen toimintojensa siemeneksi jo vuonna 1986.

Lisää: Eatonin Vantaan UPS-tehdas (LINKKI) ja aiemmat Eatonia ja Vantaan tehdasta käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä sekä tuotetietoa 9395X-mallista (LINKKI).

Kuva: Eaton