Linda Liukkaan tietokoneteemainen leikkipuisto Helsinkiin

Helsingin kaupunki toteuttaa koodarikirjailija Linda Liukkaan ja maisema-arkkitehtitoimisto Näkymän kanssa Ruoholahteen tiettävästi maailman ensimmäisen tietokoneteemaisen leikkipuiston, jossa tarjolla on aivan uudenlainen  oppimisympäristö jättinäppäimistöineen.

Helsingin Ruoholahden nykyisen leikkipuiston aidan takaa voi pian ihmetellä värikkään tietokonetornin tai valtavien näppäimistöportaiden rakentumista. Puisto uusitaan tietokoneteemaiseksi leikkipuistoksi, jonka erikoisleikkivälineiden asennus alkaa tällä viikolla.

Tietokoneleikkipuiston laitteita. Jos haluat suurentaa kuvaa paina tästä (LINKKI).

Uudessa puistossa lapset tutustuvat leikin lomassa tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan, esimerkiksi opetella kirjoittamaan nimensä binääriluvuin.  Tavoitteena on luoda leikkipuistosta elämyksellinen oppimisympäristö, jota myös leikkipuisto-ohjaajat ja puistossa vierailevat opettajat voivat hyödyntää.

”Ymmärrys maailmasta syntyy lapsuudessa varpaissa ja sormenpäissä. Siksi toivon, että tietokoneteemainen puisto auttaa lapsia näkemään myös tietokoneiden maailman lähestyttävänä ja omaksuttavana. Ryömiessään tietokonetornissa he voivat olla suosikkipelinsä hahmo, tietokoneen sisällä vilistävää dataa tai jotakin aivan muuta”, koodari Linda Liukas iloitsee.

Uuden leikkialueen kohokohtia ovat palkitun tanskalaisen Monstrumin toteuttamat värikkäät, teemalliset erikoisleikkivälineet. Lisäksi puiston tavalliset leikkivälineet, puistokalusteet ja pintamateriaalit linkitetään teemaan värimaailman, muotokielen ja opasteiden avulla.

Puiston suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyöstä Helsingin kaupungin pedagogisten asiantuntijoiden kanssa. Myös puiston käyttäjiä, alueen lapsia ja työntekijöitä, on kuultu puiston suunnittelussa.

Ruoholahden leikkipuiston uuden piha-alueen on tarkoitus avautua tänä syksynä, jolloin kaikki helsinkiläislapset ja -nuoret pääsevät sukeltamaan tietokoneiden maailmaan leikin lomassa. Urakoitsijana toimii Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara. Iltavalaistuksen ansiosta puisto on leikkijöille mielenkiintoinen myös hämärällä.

Kuvituskuva: Helsingin Ruoholahteen rakentuva leikkipuisto on saanut nostoa siitä, että alueella toimii paljon ict-alan yrityksiä ja toimijoita. Kuvittaja Riku Ounaslehto