ICT-yritykset keskittyneet vahvasti pääkaupunkiseudulle

Suomalainen ICT-sektori on yksi voimakkaimmin viime vuosina kasvaneista toimialoista, joka on paljolti keskittynyt pääkaupunkiseudulle vaikka alan yrityksiä toimii paljolti myös Turun, Tampereen ja Oulun alueilla.

Helsingin kaupungin uusimman tilaston mukaan lähes 70 prosenttia kaikkien suomalaisten ICT-yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta syntyy pääkaupunkiseudulla, ja yli puolet alan henkilöstöstä työskentelee joko Espoossa tai Helsingissä. Tiedot perustuvat Helsingin kaupungin vuodelta 2022 keräämiin tietoihin, joten aivan viimeisimmät alan henkilömuutokset eivät ole mukana luvuissa.

Alueittain ICT-yritykset ovat pääkaupunkiseudulla keskittyneet Espoossa Aalto-yliopiston läheisyyteen ja Helsingissä keskustan liepeille, Pasilaan ja Pitäjänmäelle. Alueiden suuriin  työllistäjiin kuuluvat esimerkiksi tietopalveluyhtiö CGI Pitäjänmäellä, Telia Pasilassa, F-Secure, Accenture ja Capgemini Ruoholahdessa sekä Espoossa Nokia, Tietoevry ja Microsoft.

ICT-sektori näyttää selvityksen mukaan jatkavan selvityksen mukaan voimakasta kasvuaan ohjelmistoihin ja Nokian ansiosta viestintälaitteisiin liittyvillä alatoimialoilla. Niiden ansiosta ICT-sektorista on muodostunut Suomelle merkittävä toimiala teollisuuden, kaupan ja rakentamisen rinnalle.

ICT-sektori on tärkeä koko Suomen taloudelle. Kaikkiaan esimerkiksi vuonna 2022 ICT-sektori työllisti Suomessa yli 100 000 henkilöä, joista pääkaupunkiseudulla oli 57 000, eli 56 prosenttia koko maan ICT-sektorin työvoimasta eli Espoon ja Helsingin osuus koko maan ICT-sektorin henkilöstöstä on yli puolet. Myös henkilöstömäärä kasvoi selvityksen mukaan noin 15 prosenttia vuosien 2018–2022 välillä, mikä osoittaa sektorin voimakasta kehitystä.

Suomessa ICT-ala on keskittynyt Suomessa erityisesti suuriin kaupunkeihin: vuonna 2022 Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa sekä Oulussa toimi yhteensä lähes 60 prosenttia kaikista ICT-sektorin yrityksistä. Ja lähes 90 prosenttia maan kaikkien ICT-yritysten liikevaihdosta syntyy näissä kuudessa suurimmassa kaupungissa vaikka alan yrityksiä on eri puolilla Suomea.

Lisää: Pääkaupunkiseudun ICT-tilastoraportti 2024 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock