Parempaa verkkosalausta kvanttitekniikoilla

Suomessakin toimiva verkkoyhtiö Equinix tuo tarjolle espanjalaisen Qusiden kehittämää kvanttilukujen satunnaisgenerointiteknologiaa. Uuden tekniikan avulla verkossa voidaan suojautua aiempaa paremmin kyberhyökkäyksiltä. Quside on ottamassa salaustekniikoita käyttöön myös IoT-laitteiden suojaamisessa.

Espanjalainen Quside on solminut yhteistyöstä Suomessakin toimivan datakeskusyritys Equinixin kanssa kvanttilukujen satunnaisgenerointiteknologioihin. Nämä teknologiat parantavat yritysten kykyä suojautua yhä kehittyneempiä kyberuhkia vastaan.

Kyberturvallisuuden yhteydessä käytetty entropiakonsepti viittaa satunnaisuuteen, joka on keskeistä kryptografiassa täysin ennalta-arvaamattomien satunnaislukujen kehittämiseksi.  Siitä huolimatta satunnaislukujen kehittäminen on ollut kryptografialle haastavaa.

Kun järjestelmissä ei ole ennakoitavia malleja, verkkohyökkäysten tekeminen muuttuu äärimmäisen vaikeaksi. Entropiaa voidaan lisäksi luoda vain erityisellä laitteistolla. Jos entropian, eli satunnaisuuksien, tuotto on puutteellista, järjestelmät voivat olla suojattomia ja alttiita hyökkäyksille.

Verkkoyhtiö Equinixin globaalin ja toisiinsa linkitetyn Fabric-verkon kautta nyt suomalaiset yritykset voivat päästä käsiksi Quesiden kyberturvallisuusratkaisuun käyttäen nopeita, viiveettömiä ja yksityisiä verkkoyhteyksiä. Esimerkiksi rahoituslaitos tai yritys, joka kuuluu Equinixin verkkoon ja pyrkii tarjoamaan asiakkailleen parempaa tietoturvaa, voi nyt vahvistaa salausmenetelmiään Qusiden kvanttiteknologiaa.

Quside on barcelonassa pääpaikkaansa pitävä kvanttiteknologiayritys, joka toimittaa korkean suorituskyvyn laskentaan ja kyberturvallisuuteen soveltuvia satunnaisuusratkaisuja.  Yritys tarjoaa myös puolijohdepohjaista QN100-ratkaisua. Yhtiö on mukana myös eurooppalaisissa kvanttiteknologian kehittämishankkeissa.

Quaside julkisti äsken myös yhteistyösopimuksen espanjalaisen IoT-suojauksissa espanjalaisen teleyhtiö Telefonican ja suojauspalveluita tarjoavan IDEMIA:n kanssa kvanttitason suojauksista.

Lisää: Qusiden kvanttitekniikat  ja piirituotteet (LINKKI) sekä tietoa Equinixin yhteistyössä hyödynnettävistä ratkaisuista (LINKKI).

Kuvituskuva: Equinix