Googlelle miljardin euron jättilaajennus Haminaan

Hakukoneyhtiö Google kertoi tänään aloittavansa Haminan datakeskuksen seitsemännen laajennuksen, jonka arvo on miljardi euroa. Uusimman investoinnin jälkeen Google on investoinut Haminan datakeskukseen jo noin 4,5 miljardia euroa.

Entiseen paperitehtaaseen rakennetun Googlen datakeskuksen uusin laajennus valmistunee ensi vuoden elokuussa ja investoinnin myötä sen oheen syntyy sata uutta työpaikkaa. Kaikkiaan palvelinkeskusalue työllistää  Haminassa noin 400 henkilöä.

Googlen Haminan palvelinkeskus on rakennettu entiseen paperitehtaaseen. Kuva: Google

Google kertoi laajennuksen yhteydessä myös  ensimmäisestä lämmön talteenoton pilotistaan, jossa hukkalämpöä uudelleen käytetään Hamina Energian kanssa kaukolämmön tuottamiseen. Lämmön talteenoton odotetaan alkavan vuonna 2025.

Haminan datakeskuksen uusin laajennus on jatkoa  Googlen ja kaupungin yhteistyöstä, joka alkoi jo vuonna 2009, kun Summan entiseen paperitehtaaseen rakentui huipputason datakeskus. Se avattiin virallisesti syyskuussa 2011. Alkuperäisinvestoinnin arvo oli noin 200 miljoonaa euroa.

’’Tuntuu hyvältä olla Googlen kotikaupunki Suomessa, toteaa Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu. Haminan datakeskus on yksi energiatehokkaimmista ja se käyttää esimerkiksi merivettä palvelinkeskuksen jäähdyttämiseen.

Myös pääministeri Petteri Orpo ja Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola iloitsivat Googlenmiljardi-investoinnista datakeskuksen laajennukseen.  ”Tämä lähettää tärkeän viestin maailmalle siitä, että Suomi on houkutteleva ja kannattava investointiympäristö globaaleille toimijoille”, viestii pääministeri Petteri Orpo.  ”Tämän myötä Google ottaa paikkansa viimeisen vuosikymmenen suurimpana sijoittajana Suomessa”, sanoo myös Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola.

Lisää: Haminan kaupungin tiedote 20.5.2024 (LINKKI) ja Google Haminan datakeskusta käsitelleet aiemmat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Googlen Haminan datakeskuksen palvelimia. Kuva: Google.com