Elisa tuo lisää 5G SA -verkon laajakaistaliittymiä

Elisa tuo kesäkuussa yrityksille lisää keinoja hyödyntää itsenäisen 5G SA -verkon toimintoja. Se tuo myös vaativaan datankäyttöön suunnatut 5G SA -mobiililaajakaistaliittymät verkon viipaloinnilla. Myös kuluttajien 5G SA -verkon tarjonta laajenee toukokuun aikana.

Elisa tuo yrityksille langattomaan datankäyttöön itsenäisen 5G-verkon mobiiliratkaisun (fixed wireless access), joka toimii ulkoreitittimen avulla ja hyödyntää verkon viipalointia (slicing) sekä 5G-moduuleita.

Elisa toi Suomessa ensimmäiset itsenäistä 5G SA-verkkoa hyödyntävät puhelinliittymät ja viipalointia (slicing) hyödyntävän kodin yhteyden kuluttaja-asiakkaille jo helmikuussa. Nyt kuluttajille tuodaan toukokuussa myös itsenäistä 5G-verkkoa hyödyntävä mobiililaajakaistaliittymä.

Syksyllä Elisa lupaa yritysten saataville viipalointia hyödyntävät, itsenäinen 5G-yritysverkot.

Itsenäisen 5G SA-verkon yhteydet mahdollistavat parhaan mahdollisen 5G-yhteyden käytön. Sen puhelinliittymässä on Elisan mukaan jopa 50 prosenttia lyhyempi viive ja laitteen akku kestää jopa 20 prosenttia pidempään.

Sovelluksista tulevaisuudessa esille nousee esimerkiksi lisääntyvä tekoälyn ja automaation käyttö mobiiliratkaisuissa

”Paranevat yhteydet mahdollistavat liikkuvalle työlle monilla aloilla myös uudenlaisia toimintatapoja’’, sanoo Elisan yritysten mobiililiiketoiminnasta vastaava johtaja Petteri Svensson. Hänen mukaansa esimerkiksi huoltohenkilö voi hyödyntää lisätyn todellisuuden sovelluksia tai laitteita mobiilisti ja saada ohjeita reaaliajassa keskitetystä ohjauskeskuksesta.

Itsenäinen 5G SA-verkko (5G standalone) on mobiiliverkon kehityksen seuraava askel, joka tuo 5G-verkon hyödyt.

Tähän asti 5G-verkko on toiminut osittain 4G:n varassa, mutta 5G SA-verkko ei enää 4G:tä tarvitse, vaan se toimii täysin itsenäisesti..

Elisa otti itsenäisen 5G SA-verkon käyttöön kesällä 2021 ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa.