Nokia ostaa Infineran – lisää optisten verkkojen piiriosaamista

Nokia vahvistaa optisen alueen osaamistaan amerikkalaisen Infineran verkkojen ostolla ja laajentaa myös alueen teknologiaportfoliotaan ja tuotekehitystä. Kauppasumma on 2,3 miljardia dollaria ja rahoitetaan pääosin käteisvaroista.

Amerikkalaisen optisen verkkojen teknologia- ja puolijohde-osaajan Infineran osto nostaa Nokian markkina-asemaa alueen verkoissa erityisesti Pohjois-Amerikassa. Kauppa mahdollistaa myös nopeammin uusien tuotteiden ja ratkaisujen kehittämisen.

“Uskomme, että nyt on oikea hetki kasvattaa optisen liiketoiminnan skaalaa yritysoston kautta. Liiketoimintamme ovat strategisesti yhteensopivat ja täydentävät toisiaan asiakkaiden, markkinoiden sekä teknologioiden osalta”, kertoo Pekka Lundmark, Nokian toimitusjohtaja.

Kauppa on jatkoa Nokian yritysjärjestelyille, jonka osana yritys kertoi eilen myyvänsä merenalaisten verkot Ranskan valtion omistamalle yritykselle. Nokia kertoi ennakoi kaupan vauhdittavan yrityksen tavoitetta kaksinumeroisen liikevoittoprosentin saavuttamista kuituverkkojen liiketoiminnassa.

Uudet nopeammat optiset verkot ovat aiempaa keskeisemmässä roolissa tietoliikenneverkoissa sekä liikenteessä datakeskusten välillä ja niiden sisällä. Tärkeää on hallita myös optisten verkojen piiriteknologia, johon Nokia saa uusia voimia Infineran kaupalla lisää toimipisteitä.

Infineran pääkonttori on piilaaksossa San Josessa ja Suomea lähin tutkimuskeskus Tukholmassa. Lisäksi Nokialla on jo aiempaa optisen alan kehitystyötä Suomen lisäksi Bell Labsissa, joka on osa Nokian globaalia tutkimuskoneistoa.

 

Infineran oston myötä syntyy Nokian mukaan esimerkiksi aiempaa suurempi digitaalisten signaaliprosessorien (DSP) kehitystiimi, lisää asiantuntemusta piifotoniikkaan ja indiumfosfidiin perustuvassa puolijohdemateriaalitutkimuksessa sekä laajempaa osaamista  fotonisten integroitujen piirien (PIC) teknologiaan.

Nokian mukaan kauppa saatanee päätökseen vuoden 2025 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, mutta edellyttää vielä Infineran osakkeenomistajien hyväksyntää, viranomaishyväksyntöjä ja muita yrityskauppojen ehtojen toteutumista. Molempien yritysten hallitukset ovat jo hyväksyneet jo kaupan.

Lisää: Infineran optisen alueen puolijohdeosaaminen ja tarjonta (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia