AMD ostaa suomalaisen tekoäly-yhtiön

Amerikkalainen piiriyhtiö AMD ostaa suomalaisen Silo.ai:n 665 miljoonan dollarin eli runsaalla kuudensadan miljoonan euron hinnalla. Kaupalla AMD pyrkii kisaamaan tekoälyn laskenta piireissä huimassa nousussa olleen Nvidian kanssa.

Sirutalo AMD ja suomalainen Silo AI ovat tänään allekirjoittaneensa sopimuksen yrityskaupasta, jonka arvo on noin noin 665 miljoonan dollaria. Runsaan kuudensadan miljoonan euron kauppa maksetaan käteisellä. Yrityskaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 toisella puoliskolla kun tarvittavat hyväksynnät on saatu.

AMD nopeuttaa Silo.AI:n ostolla piireihinsä perustuvien – tekoälymallien ja ohjelmistoratkaisujen kehitystä ja käyttöönottoa.  Suomalaisyrityksen osto on jo toinen merkittävä askel yhtiön strategiassa toimittaa avoimiin standardeihin perustuvia tekoälyratkaisuja piireilleen. Suomessa AMD-pohjaisia ratkaisuja hyödynnetään esimerkiksi CSC-IT Kajaanin Lumi-superkoneessa.

”Silo AI on ollut suurten kielimallien koulutuksen skaalauksessa edelläkävijä LUMI:lla, Euroopan nopeimmalla supertietokoneella, jossa ib yli 12 000 AMD:n Instinct MI250X -grafiikkasuoritinra”, kertoo Pekka Manninen, tiede- ja teknologiajohtaja CSC-IT Tiedekeskuksesta.

Kaupan jälkeen Silo AI:n toimitusjohtaja ja toinen perustaja Peter Sarlin jatkaa Silo AI -tiimin johtamista osana AMD Artificial Intelligence Groupia ja  raportoi AMD:n varatoimitusjohtajalle Vamsi Boppanalle.

Suomen lisäksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa toimiva Silo AI on erikoistunut tekoälypohjaisiin ratkaisuihin, jotka helpottavat asiakkaita integroimaan tekoäly nopeasti ja helposti tuotteisiinsa, palveluihinsa ja toimintoihinsa. Silo AI on luonut myös avoimen lähdekoodin monikielisiä LLM-kielimalleja, kuten Poro ja Viking, AMD-alustoille SiloGen-mallialustan lisäksi.

Silo AI:n asiakkaita ovat muun muassa Allianz, Philips, Rolls-Royce, Unilever sekä Suomesta Nokia. ”Odotamme innolla parannettuja ominaisuuksia, joita AMD:n tekoälyteknologioiden ja innovatiivisten laskentaratkaisujen yhdistelmä tuo”, kertoo Nokian strategia- ja teknologiajohtaja Nishant Batra.

Suomalainen Silo AI on viimeisin yritysostojen ja yritysinvestointien sarjassa AMD AI -strategian tukemiseksi. Jo aiemmin se on investoinut yli 125 miljoonaa dollaria tusinaan tekoäly-yritykseen viimeisen vuoden aikana laajentaakseen AI:n laskentaekosysteemiä.

Lisää: AMD:n tiedote 10.7.2024 (LINKKI).

Kuvituskuva: AMD:n AI-laskentasiru.

.