
Qt:n tuotestrategian keskiössä on saumattoman yhteensopivuuden luominen eri teknologiaympäristöihin, toimialasta riippumatta. Ensimmäisessä vaiheessa tuettuja kieliä ovat Rust, Python, .NET, Swift ja Kotlin/Java. Myös tekoälyä tuodaan lisää työkaluihin.
Qt aikoo laajentaa merkittävästi ohjelmistojen kehitysalustaansa ja sitä tukevaa ekosysteemiä entistä monipuolisemmaksi. Tarkoitus on kattaa entistä laajemmin laitteilla ja toimialoilla. Yritys esittelee suunnitelmiaan Münchenissä paraikaa järjestettävässä Qt World Summit 2025 -tapahtumassa.
Yhtiössä tehdään koko ajan kehitystyötä eri teknologian parissa, jotta erilaisten sovellusten ja laitteiden käyttöliittymäkehitystä voitaisiin yhä nopeuttaa ja yksinkertaistaa. Nykyisessä Qt-teknologian ytimessä ovat alustariippumatonta sovelluskehitystä tukevat työkalut ja kirjastot, joiden päälle voidaan rakentaa teknologiasta riippumatonta käyttöliittymäkehitystä.
Laajentumisessa tärkeä osa on yrityksen mukaan uusi siltateknologia, joka integroituu valitun ohjelmointikielen kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa tuettuja kieliä ovat Rust, Python, .NET, Swift ja Kotlin/Java.
Käytännössä Qt:n käyttöliittymän ja taustajärjestelmän erottelu laajenee ja mahdollistaa Qt Quickin toiminnan itsenäisesti erillään C++-taustajärjestelmistä. Näin taustajärjestelmän sisältämä koodi, joka suorittaa jonkin toiminnallisuuden, voi toimia millä tahansa ohjelmointikielellä, kun määrittelyt tapahtuvat Qt Quickissä.
Tämä erottelu mahdollistaa sekä uusille käyttäjille että vakiintuneille Qt-kehittäjille entistä enemmän joustavuutta ainutlaatuisten sovellusten ja laitteiden rakentamiseen, ilman toiminnallisuksien rajoittamista. Lisäksi uuden teknologian avulla kaikki tuotekehitykseen osallistuvat tiimit voivat työskennellä rinnakkain uusien ominaisuuksien tai päivitysten luomiseksi, vaikka he käyttäisivätkin eri ydinteknologioita.
Muutoksen tuoma joustavuus vähentää merkittävästi tuotekehitystiimien kustannuksia, erityisesti hyvin erikoistuneilla alueilla, kuten sulautetuissa laitteissa. Tämän lisäksi Qt Group investoi uusiin työkaluihin, jotka mahdollistavat saumattoman yhteistyön suunnittelijoiden ja kehittäjien välillä. Yksi näistä tapahtumassa esiteltävistä työkaluista on ilmainen, itsenäisesti toimiva Figma to Qt -laajennus.
Laajennus mahdollistaa Figma-suunnitelmien viennin suoraan mihin tahansa ohjelmointiympäristöön, tuottaen puhdasta ja tuotantovalmiista QML-koodia. Tämä uusi suunnitelmasta-koodiksi -ratkaisu tekee käyttöliittymäsuunnittelusta entistä nopeampaa, kun suunnittelun ja kehitystyön välinen yhteys muuttuu suoraviivaisemmaksi ja korjauskierrokset vähenevät.
Qt Group jatkaa investointeja myös tekoälyominaisuuksiin, jotka tekevät ohjelmistokehityksestä tuottavampaa. Qt AI Assistant, joka lanseerattiin aiemmin tänä vuonna, laajentaa toimintojaan ja lisää tuen piiriin uusia suuria kielimalleja (Claude 3.7, Sonnet ja DeepSeek v3 -mallit). Työkalu on suunniteltu vähentämään kehittäjien toistuvia tehtäviä, kuten testitapausten kirjoittamista, koodin dokumentointia, selityksiä ja boilerplate QML-koodia, vapauttaen aikaa merkityksellisemmälle koodaukselle.
Lisää: QT (LINKKI) ja kehittäjäosuus (LINKKI).
Kuvituskuva: QT