Näin toimivat kännykkäverkot jos sähköt katkeavat

Espanjan ja Portugalin sähköt katkesivat laajasti maanantaina. Katko kesti paikoin jopa lähes 20 tuntia. Esimerkiksi kodinkone-, liikenne-, valaistus- ja maksupääteongelmien lisäksi myös viestintäverkoissa syntyi katkon vuoksi suuria haasteita. Mutta miten kävisi Suomen viestintäverkoille, jos vastaava sattuisi meille ja kuinka kauan tukiasemissa riittää virtaa?

Mobiilioperaattori DNA:n mukaan kännykkätukiasemien viranomaisten vaatima varmistusaika vaihtelee 15 minuutista 12 tuntiin viestintäverkkojen ja -palveluiden tärkeysluokan mukaan. Sama koskee myös muita operaattoreita Teliasta Elisaan.

Esimerkiksi maksimissaan kolmen tunnin sähkökatkon aikana DNA:n mobiiliverkon peruspalvelut, eli puhelut ja tekstiviestit, toimisivat pääosin normaalisti. Mobiilidatayhteyksien osalta palvelutaso saattaa kuitenkin heiketä merkittävästi.

Sähkökatkoalueella datayhteydet kiinteässä verkossa saattaisivat kuitenkin lakata toimimasta kokonaan. Mobiiliverkon katkoksessa vaikutukset voisivat näkyä myös katkoalueen viereisillä alueilla. Kun sähkönjakelu palautuu, myös datapalvelut palaavat.

Mobiilitukiasemien vaadittu varmistusaika vaihtelee 15 minuutista 12 tuntiin viestintäverkkojen ja -palveluiden tärkeysluokan mukaan. Kriittisten kohteiden sähkönsaanti on turvattu useiksi päiviksi varavoimakoneen avulla. Normaalitilanteessa tavalliset sähkökatkokset ja häiriöt ovat hyvin lyhyitä, kestoltaan alle 15 minuuttia.

Tyypillisesti kovaan testiin joudutaan myrskyn riepotellessa Suomea. Jos esimerkiksi puu kaatuu sähkölinjoille aiheuttaen tilapäisen häiriön sähköverkkoon, alkaa valvomo välittömästi seurata tilannetta ja ryhtyy tarvittaviin toimiin.

Jos sähköverkkoyhtiöt eivät näytä saavan virtaa palautetuksi kolmen tunnin sisällä, operaattorit toimivat itse verkkojen toiminnallisuuden ylläpitämiseksi. Tukiasemien akkuja voi säästää esimerkiksi ajamalla tukiaseman yksittäistä tekniikkaa alas, jolloin mobiilidatayhteydet hetkellisesti heikkenevät mutta tärkein, eli hätäpuhelujen läpimeno, turvataan. Kriittinen asia on myös varavoiman koordinointi.

Teleoperaattori DNA:n verkonhallintakeskus, eli valvomo, sijaitsee Lahdessa. Oli kyse sitten DNA:n mobiili- tai kiinteistä verkoista, puhelinyhteyksistä tai laajakaistasta, valvomo vastaa verkkojen ja palveluiden toimintakyvyn valvonnasta vuorokauden jokaisena hetkenä.

”Karkeasti kuvaillen 10–15 vuotta sitten jokainen operaattori lähetti oman henkilönsä viemään peräkärryllä varavoimaa samaan kohteeseen, ja siellä autot seisoivat rivissä odottamassa aurausta. Sittemmin on perustettu operaattoreiden yhteinen Häty-ryhmä, jonka mahdollistamalla yhteistyöllä häiriöt saadaan hoidettua järkevämmin”, kertoo DNA:n verkonhallintakeskuksen valvomon osastopäällikkö Visa Urpelainen.

Kaikki teleoperaattorit toimivat suurhäiriötilanteissa yhteistyössä paitsi muiden valtakunnallisten ja alueellisten operaattoreiden myös hätäkeskuslaitoksen, Traficomin, pelastuslaitoksen ja alueellisten alihankkijoiden kanssa. Myös Ilmatieteen laitoksen ennusteista on suuri apu varauduttaessa myrskyihin.

Lisää: Traficomin artikkeli mobiiliverkkojen ja erityisesti tukiasemien varmistusajoista, vuosi 2020 (LINKKI) ja säädös 2021 (LINKKI).

Kuva: Mobiilitukiasemien vaadittu varmistusaika vaihtelee 15 minuutista 12 tuntiin viestintäverkkojen ja -palveluiden tärkeysluokan mukaan. Kuva: DNA.