Suomalaissatelliitin laukaisu viivästyy

Suomen historian ensimmäisen satelliitin laukaisu viivästyy kesä-heinäkuusta loppusyksyyn. Amerikkalainen SpaceX -yhtiö on ilmoittanut laukaisuajankohdaksi syys-marraskuun. Falcon 9 -raketin lennon aikataulua on muutettu myöhästyneiden laukaisujen vuoksi.

Aalto-1 on ollut jo pitkään valmiina lähtöön. Se toimitettiin toukokuussa Hollannin Delftiin ja integroitiin Innovative Solution in Space -yhtiön puhdastilassa kiinnityssäiliöön. Satelliitti odottaa kiinnityssäiliössä kuljetusta kohti laukaisupaikkaa Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitsevaa Vandenbergin tukikohtaa.

Kiinnityssäiliö kiinnitetään myöhemmin laukaisupaikalla SHERPA- järjestelmään, joka mahdollistaa useiden satelliittien kuljettamisen samalla raketilla.

’’Vaikka viivästykset eivät ole tällä alla epätavallisia, tämä on kaikin puolin harmillinen asia. Satelliittia ei ole suunniteltu olemaan toimettomassa tilassa lähes puolen vuoden ajan. Todennäköisesti matkaamme kesän jälkeen vielä kertaalleen Hollantiin varmistamaan satelliitin järjestelmien toimintavalmiuden, projektin vastuullinen vetäjä’’, professori Jaan Praks kertoo.

Aalto-1 on moderni CubeSat-standardin mukainen nanosatelliitti, joka sisältää suomalaista huipputekniikkaa. Satelliitin kyydissä on kolme tutkimuslaitetta: VTT:n rakentama spektrikamera, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen säteilyilmaisin ja Ilmatieteen laitoksen kehittämä plasmajarru, joka perustuu sähköisen aurinkopurjeen ideaan ja tähtää avaruusromun vähentämiseen.

Aalto-1 lähetetään noin 600 kilometrin korkeudessa olevalle maapallon napojen kautta kulkevalle radalle yhdysvaltalaisen SpaceX -yhtiön osittain uudelleenkäytettävällä Falcon 9 -raketilla.

Suurin osa Falcon 9:n laukaisuista tapahtuu muille kuin tällaisille naparadoille, joten Aalto-1:n siirtäminen toiselle aiemmalle lennolle ei ole mahdollista. Tuleva laukaisu on historiallinen, sillä samalla kyydillä avaruuteen viedään ennätykselliset 80 pientä nanosatelliittia.

Opiskelijavetoinen satelliittiprojekti

Aalto-1 on suunniteltu ja rakennettu Espoon Otaniemessä. Projektissa on ollut mukana yhteensä yli 80 opiskelijaa, ja sen parissa on tehty kymmeniä diplomi- ja kanditöitä, useita konferenssijulkaisuja sekä tiedejulkaisuja.

Satelliitin kantamien tutkimuslaitteiden kehitystyön lisäksi yhteistyössä ovat olleet mukana SpaceSystems Finland, RSI Solutions, IBS Berlin Space Technologies, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Aboa Space Research Asro, Tarton observatorio, Clyde Space, Hyperion Technologies ja Turun ammattikorkeakoulu.

Satelliitin laukaisua tukevat Aalto-yliopiston lisäksi SpaceSystems Finland ja Nokia sekä Turun yliopisto ja RUAG.

Aalto-1 tiimin kesä on kiireinen, sillä Otaniemessä sijaitseva maa-asema siirretään uuteen paikkaan Otaniemen kampuksella. Samalla muun muassa antennijärjestelmän toimivuutta parannellaan. Uudistettu maa-asema otetaan käyttöön heinäkuussa. Maa-asema tukee Aalto-1:stä ja sitä seuraavaa Aalto-2:sta sekä myös Suomi 100 -juhlintaa.

LISÄÄ: Aalto-1 (LINKKI)

Kuva: Aalto / Mikko Raskinen

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639