Älyvaatteita tehdastyöläisille

VTT:n ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden yhteistyönä on syntynyt uusia puettavan älyn ratkaisuja. Niiden avulla teollisuuden työntekijöiltä voidaan suojata liialta pölyltä, kuulovaurioilta ja rasitusvammoilta.

Opiskelijat tutustuivat puettavan älyn kurssillaan VTT:n painetun älyn ja anturiteknologioihin ja yhdistivät ne puettavan älyn suunnitteluun. Tuloksena syntyi kaupallistamista vaille valmiita demoja.

Jokaisessa toimivassa demossa käytettiin VTT:n antureita tai led-rakennetta. Tämän avulla kehitettiin pölyisiin ympäristöihin ja puhdastilojen ilmansuodatukseen pölyä keräävä kangas, joka kerää mikrokuiturakenteeseensa pienhiukkasia suurjännitteen avulla.

Antureita käytettiin ripustukseen massan ja tuulen mittaamiseen ja eristettyä led-nauhaa ilmaisemaan jännitettä kankaan molemmille puolille.

Esimerkkejä älyratkaisuista

Rakennustyöntekijöiden työperäisiä kuulovaurioita ehkäisemään kehitettiin itsekiinnittyvä slap-on -panta, jonka avulla työntekijän käteen voidaan kiinnittää anturi mittaamaan työympäristöstä aiheutuvaa äänenvoimakkuutta.

Panta laskee saksalaisen ohjearvon mukaista kuulorasitusta reaaliaikaisesti ja ilmaisee päivittäistä äänikuormaa erivärisillä valoilla. Myös toistuvista liikkeistä aiheutuvat rasitusvammat ovat merkittävä työperäisten vaurioiden ryhmä.

Opiskelijat kehittivät niin ikään vaatteen, jossa käden liikkeitä mitataan takin hihaan integroidulla kiihtyvyysanturilla. Liikkeen toistuvuutta analysoidaan joko tietokoneessa tai puhelimessa, ja toistuvuus ilmaistaan käyttäjälle ääniefektein. Vaate aloittaa liikkeen mittaamisen vasta, kun se on puettu päälle.

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639