Applen iPhone on väärentäjien suosikki – näin tunnistat aidon

Väärennettyjä matkapuhelimia tuodaan ulkomailta entistä enemmän. Suosituin kopioitava on viime aikoina ollut Applen iPhone 7. Väärennökset ovat pääsääntöisesti premium-luokan puhelimia, joiden myyntihinnat ovat aitoina 700-800 euroa. Katso miten tunnistat aidon ja väärennetyn iPhonen.

Elisan pikahuoltoyhtiö Fonum on havainnut väärennettyjen puhelimien määrän kasvun liikkeissään. Väärennökset tulevat esille viimeistään, kun laite tuodaan huoltoon. Fonum ei huolla väärennettyjä matkapuhelimia.

Hyvin usein asiakas on huollon mukaan luullut väärennettyä puhelintaan aidoksi ja pettymys onkin suuri, kun huoltoyhtiössä kerrotaan kyseessä olevan

’’Olemme havainneet selkeää kasvua väärennösten määrässä huoltoliikkeissämme. Aiemmin törmäsimme väärennöksiin harvoin, ehkä noin kerran kuussa. Nyt ilmiö on viikottainen’’, kertoo Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

Väärennetyn iPhonen elektroniikka. Kuva Fonum

Väärennetyn puhelimen tunnistaminen voi olla vaikeaa, mutta jos uutta laitetta tarjotaan puoleen hintaan esikuvaansa nähden voi epäillä kohteen olevan väärennetty. Ne voivat voivat olla ulkoisesti hyvin viimeisteltyjä, mutta selkeitä eroja voi havaita silmämääräisesti ottamatta laitetta edes käteensä.

’’Väärennöksien viimeistely on usein luokattoman huono. Näyttö saattaa olla irti, puhelin tuntuu kevyeltä ja usein kulmat ovat terävämpiä kuin aidossa  puhelimessa. Ohjelmisto on usein väärennetty erittäin taidokkaasti’’, arvioi Fonumin Vaittinen.

Joskus Vaittisen mukaan Applen  iPhone–väärennöksissä jopa käyttöjärjestelmä on rakennettu Android-käyttöjärjestelmän päälle. Ulkonäkö käyttöliittymä vastaa lähes täydellisesti iOS-käyttöjärjestelmää ja eroa voi olla vaikea huomata. Varsinkin jos ei ole käyttänyt iOS-käyttöjärjestelmää aiemmin, toteaa Vaittinen.

Laitteissa piilee myös riskejä käytettävyyden ja turvallisuuden suhteen.

’’Sisuskalut saattavat olla aivan mitä sattuu, juotokset on tehty todella huonosti ja rungon alta voi löytyä esimerkiksi lyijyä lisäpainona. Itse laitteen saa muutenkin auki lähestulkoon ilman työkaluja. Vaikka kyseisen puhelimen aidossa mallissa olisi roiskevedentiiveys, väärennös ei varmasti pidä ulkona edes tippaa vettä’’, kertoo Vaittinen.

Väärennöksien ominaisuudet jäävät myös kauas alkuperäisistä puhelimista. Viime aikoina Fonum on törmännyt erityisesti iPhone 7 Plus-puhelimen väärennöksiin. Alkuperäisestä puhelimesta löytyvää tuplakameraa ei löydy väärennöksistä ja myös laitteen tehot jäävät kauas alkuperäisestä mallista.

Puhelimien emolevyt ovat usein monta vuotta alkuperäistä mallia vanhempia. Tästä syystä Vaittisen mukaan myös laitteen suorituskyky ei vastaa lähellekkään alkuperäistä puhelinta ja ominaisuudet esimerkiksi kameran suhteen saattavat olla todella huonot.

Lisää: Näin tunnistat väärennetyn matkapuhelimen (LINKKI)

Kuva: Väärennetyn iPhone-puhelimen elektroniikkaa. Kuva: Fonum.