VTT: Näin Suomi tekoälyn voittajiin

Teknologian tutkimuskeskus VTT esittää tänään julkaistussa raportissaan toimenpide-ehdotuksia, joilla maamme selviäisi paremmin digimurroksesta ja nostaisi meidät tekoälyn voittajiin. Automaatio muuttaa palvelu- ja tietotyön, mutta kuka kuorii kermat bisneksestä, raportissa kysytään.

Älykäs teollisuus on tulevaisuuden tärkeimpiä kilpailuvaltteja. Rutiininomaiset tiedonkäsittelytehtävät automatisoituvat lähivuosina, ja monissa töissä ihmiset työskentelevät tekoälyn avustamina.

”Alasta riippuen 25 – 40 % työstä voitaisiin jo nyt tehdä automaattisesti tekoälyn avulla. Tässä on huikea potentiaali kasvattaa tuottavuutta ja samalla vapauttaa esimerkiksi terveydenhuollon henkilökuntaa potilastyöhön”, tutkimusprofessori Heikki Ailisto VTT:ltä (kuvassa) uskoo.

Teollisuudessa, jossa helposti automatisoitavat tehtävät on jo automatisoitu, ei ole näköpiirissä äkillistä työtehtävien vähenemistä automaation vuoksi.  ”Tekoälyn ja automaation aiheuttamaa muutosta voi verrata maatalouden koneellistumiseen 50-luvulta tähän päivään. Kyse ei ole pelkästään vanhojen työpaikkojen katoamisesta, uusien syntymisestä ja valtavasta tuottavuuden parantumisesta, vaan myös siitä, kuka kerää hyödyn uudessa tilanteessa”, Ailisto sanoo.

Tekoälyn siivittämä automaatio voi vaikuttaa Suomenkin taloudelliseen arvonluontiin kahta kautta: sekä tuottavuuden että palvelu- ja tietotyön automaatioratkaisuja toimittavien yritysten kautta. Jos markkina kehittyy kuten alustataloudessa ja johtaa kullakin alalla yhden tai muutaman toimittajan monopoliasemaan, voidaan puhua todellisesta kerman kuorinnasta.

Suomi on uuden VTT:n raportin mukaan erittäin hyvässä asemassa tekoälyn soveltamisessa ja hyödyntämisessä teknologiamyönteisen asenneilmapiirin ja hyvän koulutustason ansiosta. Tämä edellyttää avointa keskustelua ja tekoälyn käytön sosiaalista hyväksyntää. Suomen rajalliset resurssit tekoälyn kehittämisessä – alle puoli prosenttia koko maailman panostuksista – kannattaa keskittää alueille, joilla on vahvat lähtökohdat ja kilpailuetua.

VTT:n ehdotukset

  • Herätetään Suomi – ollaan valmiit uuteen
  • Tulosvastuuta ja fokusointia tutkimukseen, kehitykseen ja innovointiin
  • Yrityksille kasvun edellytykset, kansalaisille turvaa
  • Rohkeutta, yhteistyötä ja investointeja Suomeen
  • Oppimisesta tehtävä jatkuvaa

LISÄÄ. Koko raportti (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: VTT:n raportin kansi.