Jyväskylässä sertifioidaan pitkän kantaman IoT-tekniikkaa

Espotel tarjoaa Jyväskylän laboratoriossaan ensimmäisenä maailmassa pitkän kantaman Long Range Wide Area Network (LoRaWAN) – sertifiointia. Tekniikkaa markkinoiva LoRa Alliance –yhteisö on hyväksynyt Espotelin LoRa-sertifiointiin.

Espotelin testit toteutetaan LoRaWAN-määrityksen mukaisen testimoodin avulla ja niissä testataan määrityksen eri toiminnallisuuksia kuten kanavan valintaa, salausta, adaptive data rate –ominaisuutta, kirjoittaa LoRaWAN-testauksesta Espotelillä vastaava Jouko Nikula yhtiön sivulla julkaistussa artikkelissaan.

LoRa-modulaatiotekniikan etuja ovat Nikulan mukaansa erinomainen kantama, pieni virrankulutus, hyvä tietoturva ja hyvä esteiden läpäisykyky. Lisäksi LoRa-tekniikka on täysin kaksisuuntainen eli se mahdollistaa myös etähallintasovellukset. Patterikäyttöinen LoRaWAN-anturi voi olla toimintakykyinen jopa kymmenen vuotta.

Tulevaisuudessa lähiyhteksissä tarvitaan laajempia kokonaisuuksia. ’’Kun halutaan kerätä tietoa lukuisista laitteista koostuvasta IoT-verkosta tai ohjata laitteita laajalla alueella, tarjoaa LoRWa selvästi pidemmän kantaman kuin kilpailevat tekniikat’’, kirjoittaa Nikula.

Kuva: Tomi Engdahl, Teknologia2015