Ledivalaisimia Kajaanista – Suomi voitti Kiinan tuotannon

Suomalainen ledivaloputkien valmistaja Valtavalo osoitti Kajaanin  tehtaan olevan Kiinan tehtaita kannattavamman. Etuina ovat automaation tuoma kustannustehokkuus ja poikkeuksellisen hyvä laatu. Kaikki lopputuotteet myös testataan myös täysin automatisoidusti.

Valtavalon tuotekehitys sijaitsee Oulussa. Yritys sai alkunsa vuonna 2008 kun IT-bisneksessä kannuksensa hankkineet veljekset Markku ja Tuomas Laatikainen tutustuivat ensimmäisiin ledivalaistusratkaisuihin.

Mukaan lähti myös Oulun yliopistolla väitöskirjaansa viimeistelevä tuttu diplomi-insinööri Tuukka Prykäri. Henkilöstön määrä on noussut jatkuvasti ja tällä hetkellä töissä on 15 henkeä.

Alkuun putkia valmistettiin Kiinassa, mutta vuonna 2012 Valtavalo päätti, että tuotanto on parempi pitää kotimaassa Kiinan sijaan. Yritys siirsi koko tuotantonsa takaisin Kajaaniin.

”Laadun varmistamisen kanssa alkoi esiintyä epävarmuutta eikä valmistus Kiinassa tullut enää kyseeseen. Omissa käsissä oleva tuotanto on etu monella tapaa, kun asiakkaista tulee koko ajan yhä vaativampia. sanoo Valtavalon toimitusjohtaja Tuomas Laatikainen.

Paluussa oli toki Valtavalon Laatikaisen mukaan omat kiemuransa. ’’Täytyi suunnitella kokonaan uudella tavalla tuote ja sellainen tuotantolinja, jonka avulla voimme kilpailla edullisen työvoiman maiden kanssa”, toimitusjohtaja Laatikainen perustelee.

Lisäksi internet ja verkon digitaaliset palvelut tuovat lisäarvoa.

’’Kaikista tuotteistamme tallentuu kokoonpanon päätteeksi valo- ja sähkötekniset mittaustulokset tietokantaan. Asiakas voi syöttää LED-putken kyljestä löytyvän koodin tai sarjanumeron verkkosivuillemme ja ladata jokaisen putken yksilölliset testidatat’’, sanoo Laatikainen.

Tärkeimmät markkinat Valtavalolle ovat Pohjoismaat, etunenässä Suomi ja Ruotsi.

Kuva: KuvaUljas