Suomalaisyritys kehitti IoT-lukon

Suomessa sikiää Abloyn vanavedessä uusia sähkömekanisia lukkoja. Langattomat internet-ratkaisut mahdollistavat lukituksen liittämisen entistä paremmin osaksi kehittyvää IoT-laiteinternettiä. Yksi uusimpia on espoolaisen Rollockin induktiiviseen tehonsiirtoon perustuva älylukko.

Uusi suomalainen älylukko aukeaa älypuhelimella tai mukana kulkevalla NFC-tunnisteella. Muotoilultaan minimalistinen Rollock on vakuutusyhtiöiden ja CE-hyväksytty lukitusjärjestelmä, joka edustaa uutta nopeasti kasvavaa esineiden internet –ilmiötä.

’’Älylukon myötä ovesta tulee eräänlainen virtuaaliportaali, jonka voi avata tai sulkea etänä ja kulkua seurata älypuhelimella”, sanoo Rollock Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kankkunen.

Käyttäjän puhelin tai erillinen tunniste toimivat avaimina. Kulkuoikeuksia hallitaan älypuhelimella, tabletilla tai ohjelmointikortilla. rollock-nfc

’’Patentoitu induktiivinen tehon- ja tiedonsiirto sekä mobiiliapplikaatiot mahdollistavat oven käytön uudella tavalla’’, sanoo Rollocin Kankkunen.

Ovimekaniikassa uusi lukko opastaa käyttäjää patentoidulla valohelalla. Valkoinen valorengas helpottaa oven löytymistä myös pimeässä. Kun Rollock avataan, valo muuttuu vihreäksi. Punainen valo taas viestittää, että ovi on automaattisesti takalukittu.

Mikäli Rollockia yritetään murtaa, se hälyttää summerilla. Rollockin patentoima telki avaa ja sulkee oven erittäin kevyesti, mutta tiiviisti joten ääni- ja energia eivät ole lukon kanssa ongelma.

Espoolainen Rollockin rahoittajina onyksityisiä pääomasijoittajia ja Panostaja Oyj. Tekes on osallistunut tuotekehityksen tukemiseen myös viiden vuoden ajan. Yrityksen hallitys koostuu teollisen ITC:n, rakennusalan, myynnin, markkinoinnin, lukkoteollisuuden ja turvallisuusalan ammattilaisista.

Rollockin hallituksessa on muun muassa Jukka Hienonen, joka on viimeksi toiminut SRV Yhtiöiden toimitusjohtajana sekä Esa Korvenmaa, Cisco Systems Suomen sekä Baltian entinen toimitusjohtaja ja tunnettu ICT-alan osaaja.

Ensimmäisten Rollock-älylukkojen toimitukset alkavat lokakuussa ja hinnaltaan lukko tulee maksamaan ilman asennuskuluja 850 euroa. Rollock-älypuhelinsovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen iPhoneen. Myöhemmin sovellus on tulossa myös Android- ja Windows-puhelimiin.